3 min. čitanja

RIBAFISH NA VIRU: “Kad nakon plivanja dođem na kopno i dočeka me sto klinaca, baterija mi se malo napuni”

RIBAFISH NA VIRU: “Kad nakon plivanja dođem na kopno i dočeka me sto klinaca, baterija mi se malo napuni”
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Kada je jučer nešto iza 10.30 sati Domagoj Jakopović skočio s jedrilice usidrene nasuprot virske plaže Jadro, preplivao je posljednjih stotinjak metara kilometarske plivačke dionice od Privlake do otoka Vira. Na prepunoj virskoj plaži ponosno je podigao ruke sa zastavicom RokOtok plivačkog projekta, kojim spaja sve hrvatske otoke te ukazuje na važnost očuvanja prirodnog okoliša i međugeneracijskog druženja na otvorenom. Na plaži ga je u tom trenutku dočekalo više stotina djece i njihovih roditelja, što je najbolji pokazatelj uspjeha projekta kojeg je bloger, novinar i televizijski voditelj Jakopović – svima omiljeni Ribafish – počeo prije tri godine. Vir je tako u nedjelju u prijepodnevnim satima postao trideset i peti osvojeni ili spojeni otok u nizu, od ukupno pedeset nastanjenih otoka uključenih u ovaj projekt.

– Sada smo na Viru, a onda već u ponedjeljak idemo dalje. I to ne prema sjeveru, nego cik-cak ili kružić-križić plivanjem – ilustrirao je Domagoj Jakopović nastavak plivanja prema Pagu (naselje Mandre), Molatu, Istu, Premudi, Silbi, Olibu, Novalji, Baškoj na Krku, Cresu, Lošinju… Nakon dolaska na virsku plažu Ribafish se prvo družio i razgovarao s djecom o ekologiji, važnosti očuvanja okoliša i prirodnog ambijenta, druženja s roditeljima, bakama, djedovima i prijateljima, a onda su svi zajedno pretražili plažu kako bi je počistili od otpadaka. Za svoj su trud brojni virski i zagrebački mališani nagrađeni lijepim i prigodnim poklon paketima koje im je pripremila Udruga RokOtok, dok je jedna mlada Zagrepčanka za pronalazak skrivenog drvenog svjetionika nagrađena zadržavanjem tog lijepog rukom izrađenog suvenira.

Foto: Kažimir Škrbić

– Petnaestak minuta družio sam se s djecom i pokušao im ukratko objasniti sve ono što predstavlja naš projekt, a onda smo se malo poigrali i bili korisni – kaže Ribafish. Projekt #RokOtok pokrenut je 2019. kada je Ribafish u spomen na svog tragično preminulog sina Roka, plivanjem spojio 17 najjužnijih hrvatskih otoka, potom je s godinom pauze zbog korona krize nastavljen 2021. spajanjem sljedećih 17 otoka, a nedjeljni dolazak na Vir početna je točka završne dionice do Punta na otoku Krku.

Foto: Kažimir Škrbić

– Riječ je o obećanju sinu Roku da ćemo obići sve otoke. Svaki put kad nakon plivanja dođem na kopno i dočeka me stotinu ili stotinu i pedeset klinaca, ispražnjena baterija mi se malo napuni. Kada plivam i vidim ribu ili neku pticu, znam da je Rok tu i da radim dobru stvar. Zato me malo strah pedesete zastavice i završetka ovog projekta, no dotad širim sreću i veselje. Nadam se da će klinci koji su danas čistili plažu, tako i nastaviti. RokOtok je projekt baziran na dobrim temeljima. Radimo zaista dobru stvar – poručio je Jakopović s kojim je od Privlake do Vira plivao 21 plivač. Ribafish se s najmlađim Viranima družio i u večernjim satima, a u ponedjeljak se projekt nastavlja plivanjem od Vira do otoka Paga.

Foto: Kažimir Škrbić

Udruga RokOtok dobila je priznanje Ministarstva pomorstva te nagrade Lokalni Heroj i Ponos Hrvatske. Dosad se na druženjima s Ribafishom, uključujući nedjeljni event na Viru, okupilo približno 3.700 djece i još veća brojka njihovih roditelja, baka, djedova i prijatelja. Ovaj su lijepi projekt i boravak članova Udruge RokOtok na Viru logistički podržali Općina Vir i destinacijska kompanija Vir turizam, pa su se u nedjeljno jutro na Jadru popularnom Ribafishu pridružili načelnik Općine Vir Marino Radović i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, uz sveprisutnu destinacijsku menadžericu Dariju Zrilić. Više o samom projektu te aktivnostima Ribafisha i članova Udruge može se saznati na ovoj web stranici.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.