2 min. čitanja

Rekordni turistički prihodi - na Jadranu trenutno milijun gostiju!

Rekordni turistički prihodi - na Jadranu trenutno milijun gostiju!
Foto: Screenshot

Dijelom zbog povratka turista - dijelom zbog inflacije može se očekivati da će ovogodišnji prihod od turizma nadmašiti onaj rekordni pretpandemijski od deset i pol milijardi eura. U zemlji se u ovom trenutku odmara više od milijun gostiju - uglavnom stranaca.

U nedjelju je ipak bilo mirnije jutro u splitskoj trajektnoj luci, nego u danima ranije.

- Jako je vruće, plaža je prelijepa. Ja sam iz Stuttgarta, neusporedivo je. Svi su ljubazni ovdje - poručio je turist iz Njemačke.

Za Britance je Dalmacija provjereno odredište. I cjenovno prihvatljivo.

- Split je predivan, bili smo na vožnji brodom, posjetili smo nacionalni park i doista smo uživali. Neka su mjesta skuplja, ali može se pronaći nešto i za skromniji budžet, ima opcija - rekla je turistkinja.

A dok jedni osvježenje traže u moru, na Stradunu se, unatoč visokim temperaturama, obilaze znamenitosti.

- Došli smo zbog povijesti, prekrasnih zidina. Nismo mnogo čuli o Dubrovniku, samo da je predivan i htjeli smo vidjeti je li to istina - istaknuo je turist.

- Prekrasno je! Staro, divno, prožeto poviješću. Mnogo je turista. Smješteni smo u Srebrenom, uživamo u plaži, suncu i ribi s roštilja - dodao je drugi turist.

U Dubrovniku ovih dana boravi više od 24 tisuće gostiju, oko deset posto manje u odnosu na rekordnu 2019.

U Hrvatskoj više od milijun turista

Kolona automobila slijeva se na Krčki most. Na Kvarneru se odmara više od dvjesto tisuća gostiju, a otoci Krk i Lošinj destinacije su koje najradije biraju.

- Iz Mađarske smo i idemo u Ćižiće na otok Krk. Jako sam uzbuđena, uvijek nam je lijepo ovdje - kazala je turistkinja iz Mađarske.

- Krenuli smo iz Bratislave u tri ujutro i sve je bilo dobro. I bebi je ovo prvo putovanje. Nije bilo gužvi i zastoja pa smo stigli prilično brzo - dodala je turistkinja iz Slovačke.

A kad ne ide sve po planu, bitno je sačuvati hladnu glavu.

- Izgubili smo se. Pogrešno smo skrenuli i onda smo se morali vraćati, ali nije nam to bio velik problem. Bilo nam je zabavno - kazala je turistkinja.

NP Krka posjetilo preko milijun posjetitelja. Naši su nacionalni parkovi neprocjenjivo bogatstvo - nezaobilazno odredište gostiju iz cijeloga svijeta. Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske.

NP Krku do danas je posjetilo preko milijun posjetitelja, koji su uživali u sedam veličanstvenih slapova, brodskim izletima, te u bogatoj kulturno-povijesnoj baštini.

U zagrljaju gorskih šuma jezerski su vrtovi povezani slapovima. Priroda koja se u skladu s godišnjim dobima veličanstveno mijenja. Plitvičkim jezerima turistička reklama više i ne treba, jer su prepoznatljiva destinacija.

Plitvička jezera posjetilo je oko šesto tisuća turista. Godine 2019. uvedene su i on-line ulaznice i plan upravljanja, te se tako uspjela ograničiti navala turista na područje Nacionalnog parka Plitvička jezera. Velika posjećenost turista, našem prirodnom biseru, 2018. i 2019. bila je i velika opasnost.

- Mi smo petnaestak posto slabiji od te rekordne 2019. godine, ali smo financijski jako zadovoljni - poručio je ravnatelj Plitvičkih jezera za HTV.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.