2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Tradicija pečenja ispod sansije, sače ili peke

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Tradicija pečenja ispod sansije, sače ili peke
Foto: Katija Puljizević

Ko i svake godine, po tradiciji, mater za Božić spravja sansiju. Jedan od razloga je i taj što se vatra od badnjeg jutra ne gasi a žara ima dovoljno. Opeka je dovoljno ugrijana i mogu reći da je to jedan od najvažnijih elemenata pri spravljanju sansije.

Netko je zove sać, neko peka. Mi smo vazda zvali sansija. Uglavnom se peče janjetina, odojak ili teletina.  A patata mora bit  dovoljno da ne fali nikome. Sjećam se djetinstva gdje nismo baš imali u izobilju svega ko sto imamo danas pa bi mater znala rijet: “Jedite patate, da čega ćete se najesti!”

Na opeki moramo imati dovoljno drva koja činu žar i koja cemo po potrebi nadodavati iznad obruča koji je na saću.

Posolimo meso, u ovom slučaju odojak,  oko 0,6 kg po osobi  te stavi u nauljenu roštjeru.

Foto: Katija Puljizević

Začinemo ga sa 2  do 3 ožice svinjske masti i stavimo na užarenu opeku.

Tom prilikom je ugodno osjetiti i čuti kako meso na masti počinje pucketati od silne vrućine.

Poklopimo kupolom i okolo stavimo žara.

Pečemo oko sat vremena ovisno o količini mesa. Nakon poure od početka pečenja  ga okrenemo ,vratimo pod kupolu i  nadodamo žerave ,ako treba.

U međuvremenu očistimo patate (oko 0.3 kg po osobi ) posolimo ih i začinimo s grančicom ružmarina, stavimo dvije glavice luka prerezane popola.

Provjerimo meso i ako je gotovo ,izvadimo ga u teču s poklopcem sa strane.

Foto: Katija Puljizević

Stavimo začinjene patate u rostjeru na masnoću koje je pustilo  meso i vratimo pod kupolu peć.

Kad su patate gotove vratimo meso da ga jos malo prožme toplina i jelo je spremno za na trpezu.

Jako je važno nać mjeru za žar i vatru. To vam jednostavno u ričeti nitko nezna pojasnit.

Pravu ričetu za ukusno jelo čini iskustvo.

I tako, dođemo do svečane trpeze koju na Božić krasi šenica koju smo posijali na Sv.Luciju , ukrasivši je sa upaljenom svijećom. Nakon molitve domaćina , najslađi dio je gušati u ovom lijepom tradicionalnom jelu.

Foto: Katija Puljizević

I za kraj jedno ,malo i osobno promišljanje.

Svaka je kuća odavno imala popret i stari komin. Onda došlo neko ludo vrijeme da su se na istim mjestima učinili apartmani, a uništili popreti. A kako mi se čini, vjerujem da će se ubrzo umjesto apartmana ponovo vratiti popreti u trend.

Sretan i Blagoslovjen Božić i blagdani svim čitateljicama i čitateljima našega Morskog HR!

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.