3 min. čitanja

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Pečenje ispod peke ili sača

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Pečenje ispod peke ili sača
Foto: Marijan Zujić

Jedno od najprepoznatljivijih tradicionalnih jela u priobalju i Dalmatinskoj Zagori je pečenje ispod peke ili sača. Ispod velike metalne kupole na koju se nabaci vrući žar, jednako su ukusni meso, riba, krumpiri i ostalo povrće.

Marijan Zujić nam otkriva kako on radi pečenje u vlastitoj dimnoj kuhinji, što je, uz obiteljsko druženje, uostalom i idealna preporuka za zimski ručak.

Na početku naložim dobru vatru na mjestu gdje će se postaviti tacna da se dobro ugrije cigla ispod jer i ona peče. Ostatak zapaljenih drva prebacim u željeznu košaru na ognjištu a žerava se lopaticom stavi na ugrijanu peku. Poslije se ispod košare vadi žerava i po potrebi nadodaje na peku.

Posoli se meso, oko 0,6 kg po osobi (najbolje pozicije su: teleća plećka, koljenica, vrat, rebra s potrbušinom ili janjetina bilo koja pozicija) te stavi u nauljenu tacnu.

Očisti se krompir oko 0,3 kg po osobi i izreže, posoli, polije suncokretovim uljem i dobro izmješa te stavi na meso, može se još dodati 2-3 veće mrkve, 2-3 kapule.

Na vrh staviti 2 jušne žlice svinjske masti i malo ulja po potrebi. Ne stavljam nikakve druge začine kao što su: ružmarin, vegeta, papar, crvena mljevena paprika… itd.

Tacnu s mesom i krompirima postaviti na ugrijano ognjište, pokriti ugrijanom pekom na kojoj je žerava. Prvo podizanje peke je nakon 25-30 min, s žeravom se ne treba pretjerivati, vatra gori u košari sa strane i prema potrebi malo po malo nadodavati žeravicu.

Zadnjih pola sata samo ostaviti peku na tacni bez jake vatre. Na mom roštilju je prava stvar što se velika teška peka pomoću koloturnika, sajle i mehaničke dizalice diže vertikalno tako da lug ne upada u pečenje, izvučem tacnu van, okrenem meso svakih pola sata, ako treba velikom žlicom polijem meso uljem iz tacne i vratim nazad.

Ako dodajete u pečenje crvenu papriku rogu, ne stavlja se zajedno s krompirom nego pred sam kraj pečenja (posljednih dvadesetak minuta.) Početnici rade uglavnom iste pogreške, pretjeraju s jakom žeravom i “zapale” ili izgore meso i krompire.

Kako to izgleda, pogledajte na slikama…

Marijan Zujić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.