3 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Primorski padišpanj

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Primorski padišpanj
Foto: Katija Guljelmović

Neki kažu da ovaj starinski kolač potječe iz Španjolske, neki kažu iz Italije. Ono sto je sigurno, jest da se nosio na rego (=dar) u svatove i da je krasio trpeze (=stolove) za feste. Jedina bi razlika bila u ukrašavanju. Za svatove se ukrašavao esparagusom tj. domaćom sparožinom a vrh bi, vrijedne domaćice ,”izvezle ” smjesom tučenog bjelanca sa štaub cukarom (=šećerom u prahu).

Starije domaćce kažu da bi za vrijeme svatova špaher (=štednjak) na drva gorio cijelu noć i da bi znale ispeći po 3 ili 4 komada. Pekao bi se u staroj emajliranoj teći (=loncu, posudi).

Tajna dobrog padišpanja je prvenstveno u dugom baćenju (=miksanju, miješanju) i pripremi. Možete li zamisliti da bi onom starinskom batilicom žene batile jaja po 3 kvarta od ure (45 minuta)? Sigurna sam da bi im ruke otekle. Iako će vam se naizgled činiti jednostavno, kad se upustite u ovu avanturu znat ćete da nije tako. Često me pitaju, zašto se ulegne pri kraju pečenja, zašto je suh itd… Da se razumijemo, nije ovo sočna kremasta slastica. Ovo je jednostavno – padišpanj!

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 10 ožica cukara (=žlica šećera)
  • 8 ožica brašna
  • Kupica (=čep) domaćeg prošeka
  • Vanilin cukar
  • Kora 1 domaćeg limuna

Izbatite posebno bjelanca u jednoj zdjeli, a u drugoj zdjeli žumanjca sa cukarom. Žumanjca sa cukarom batite najmanje 30 minuta dok vam smjesa ne postane jako gusta i pjenasto sjajna. Umiješati limunovu koricu koja ce vam ubiti miris jaja. Dalje sve radite kuhačom. Pomalo dodavajte prošek, kap po kap i nastavite batiti.

Sjedinite s baćenim bjelancima i dodavajte ožicu po ožicu brašna te lagano umješajte da vam baćenjem uđe što više zraka.Vidjeti ćete da vam se lagano stvaraju mjehurići sto je znak dobre smjese. Dno kalupa od 26 cm obložite papirom za pečenje. Nikako nemojte umjesto toga nauljiti strane ni dno kalupa. Mnogi time pogriješe i kolač splasne.

Ulijte tijesto i stavite ga u hladnu pećnicu koju ste upalili na 160 °C .Pecite uru vremena a potom još 10 min ali smanjite na 150°C.Kolač se više suši nego što se peče.

Foto: Katija Puljizević

Kad je gotov, ne otvarajte pećnicu, nego ga ostavite da se u njoj hladi. Prebacite ga na tanjur, ukrasite štaubom i imat ćete divan, pjenasti kolač uz kavu , čaj ili čašicu prošeka. Može trajati nekoliko dana i ne gubi na okusu ni mirisu.

Na dobro vam došle feste!

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.