2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Marmelada od ljutih dubrovačkih naranača

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Marmelada od ljutih dubrovačkih naranača
Foto: Katija Puljizević

Mogu li vam ljepše zaželjeti Sretnu Novu Godinu nego s jednom dobrom, starom ričetom iz našega kraja? Marmelada od ljutih dubrovačkih naranača uvijek  je bočica koja izmami osmjeh onih koje darujete ali i užitak nama koji je činimo.

Za ovu izvrsnu marmeladu će vam biti potrebne ljute naranče koje u Dubrovniku možete ubrati skoro u svakom vrtu, a ima ih jako puno u parku u Pilama.

Ljuta naranča u dubrovačkoj tradiciji i gastronomiji zauzima važno mjesto i ne bi je trebalo pustiti zaboravu. Sada su ljute naranče sazrele i najbolje je vrijeme za pravljenje džema.

Kako je doba naranača, ova pikantna marmelada može se upotrijebiti kao dio nadjeva za sitne kolače pa čak i za palačinke. Može se vrlo brzo napraviti i odmah koristiti.

Foto: Katija Puljizević

Priprema:

5 većih ljutih naranača oguliti i izrezati na tanke fete. Izdvojiti pice, zamotati ih u gazu i vezati. Fete preliti litrom vode  i u to pokišati uz gazu s picama. Kišati 24 sata. Gazu iscijediti u vodu s fetama naranača (pice baciti) i sve to kuhati oko 1 sat.

Tome dodati 1 kg cukara i kuhati još 45 minuta. Vruću smjesu uliti u vruće staklenke , zatvoriti i okrenuti staklenku naopako nekoliko sati da izadje zrak i da joj produžite rok trajanja.

Ovu marmeladu vrlo je jednostavno za napraviti, iskoristit ćete jute naranče koje rastu na svakom koraku i najčešće propadaju, a bit ćete oduševljeni vrhunskim okusom.

Foto: Katija Puljizević

Da ne spominjem kako male staklenke ovakve marmelade u delikatesnim butigama koštaju pravo bogatstvo!  

Sretna i berićetna Nova 2023. godina i da se  jos dugo sladimo u našim ričetama!

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.