2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Inćuni na brodet

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Inćuni na brodet
Foto: Katija Guljelmović

Ovo je jelo koje je za po ure postalo kraljicom naše trpeze, usudila bi se reći, od davnina. Kako se ljeto primaklo, tako je na placi  sve teže doć  do freške ribe za brodet. Upravo sam s tom namjerom sam jutros uranila ne bili mi se posrećilo, s kojom škrpinicom, grujem  i još kojim dobrim bokunićem ribe. Ali želje su bile jedno a stvarnost nešto drugo. Ne odustajući od ideje za brodet , kupila sam inćune i isćerali smo želju! Na kraju krajeva, inćun je jedna od najvažnijih ribica u prehrambenom lancu pa zašto je ne staviti na tron?

Priprema je jako jednostavna i brza, najviše vremena će vam oduzeti čišćenje samih inćuna ali kad znate kakav vas objed čeka na kraju, onda to činite s guštom .

Foto: Katija Guljelmović

Potrebno vam je za 4 osobe :

800 g neočišćenih inćuna

400 g kapule

Oko 150 ml maslinovog ulja

2 režnja češnjaka

sol

1/2 ožičice papra

Foto: Katija Guljelmović

petrusin

3 dcl pelate od pomadora ili freške isjeckane pomadore

1 ožica konserve po potrebi

100 ml bijelog vina

1 ožičica crvenog vinskog octa

1 ožičica cukara po potrebi

oko 500 ml vode ili ribljeg temeljca

Foto: Katija Guljelmović

Priprema:

Kapulu isjeckati na sitno, staviti u teću da svehne na maslinovu ulju, pa dodati konservu i blago je zapržiti. Dodati česan i petrusin, usitnjene pomodore ili pelate, sol, papar, bijelo vino. Dodati riblji temeljac. Kuhati 20-ak minuta. Za to vrijem inćune očistiti, skinuti im glavu skupa s utrobom i ubaciti u teću s pripravljenim toćem. Dodati osto, da se inćuni nebi raspali. Ako vam je umak kiseo, dodajte cukar.

Ako želite, možete ga zamijeniti s limunovim sokom. Kuhati maksimalno tri do četiri minute. Ne miješati nego samo povremeno protresti teću.

Ovo divno dalmatinsko jelo koje se često spravjalo u našoj kući, čak i sa sarđelama, je izdašno, ukusno  i hranljiv,o a možete ga služiti s lešo patatama ili palentom.

U slast !

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Frigani inćuni
GURMANLUKOM PROTIV KORONE Genijalac Jamie Oliver i inćuni iz Muća
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.