3 min. čitanja

RAČIŠĆE Mjesto staro 350 godina i pravi mali raj

RAČIŠĆE  Mjesto staro 350 godina i pravi mali raj
Foto: Google Maps / Screenshot

RAČIŠĆE - Ne kaže se slučajno da je Korčula biser mora, a za to su zaslužne prekrasne uvale i naselja uz obalu. Upravo je takvo i Račišće, mjesto staro 350 godina. Udaljeno od grada samo 10-ak kilometara, pravi je mali raj.

Smješteni na sjevernoj strani otoka Korčule, naselje Račišće i istoimena uvala po mnogočemu su posebni. Kamene kuće, stare crkve, miris borova i mora.

A povezanost Račišća s morem neraskidiva je u svakom pogledu. Nebeski mu je zaštitnik sveti Nikola jer to je mjesto pomoraca. I to s dobrim razlogom.

- Meni je to u krvi. Više je mora u meni nego prave krvi. Mi ovdje naučimo prije plivat pa onda hodat. Naši su stari preci živjeli od mora, mi smo tako nastavili kao što su i oni. Mislim da ne postoji kuća u kojoj nema pomorca - rekao je za HRT Berislav Silić, predsjednik Mjesnog odbora Račišće.

- Djed je imao četiri sina i oni su svi pomorci, uključujući i moga oca. Brat i ja smo pomorci. Svi sinovi od mojih stričeva su pomorci. Gdje god se okrenete, sve su pomorci. Ja imam dva sina i oni su pomorci. To je Račišće - ističe Frano Gugić, pomorac iz Račišća.

Nakon duge plovidbe tuđim morima, Frano i njegov brat vratili su se kući i kupili dva drvena broda za turizam. Sada Račišku valu krase guleti i loger Elena - na koji je Frano posebno ponosan.

- Stvorila se prilika da nabavim jedan brod koji je građen u Korčuli prije puno puno godina i da ga pokušam vratiti opet na Korčulu. Evo u tome sam nekako uspio, tako da sad imamo brod u vlasništvu koji je star 135 godina i građen u Korčuli, što je ustvari hrvatska pomorska baština. Elena je od teretnog broda postala turistički brod. Ima malo veći kapacitet, ali radi kružna putovanja, sedmodnevne ture uglavnom - rekao je Frano.

No nije Račišće samo more. Rafo Silić dobra je duša mjesta, znaju ga svi na otoku. Školu, kaže, nikada nije volio pa je vrlo mlad počeo raditi, i to prvi put u pekarnici sa samo 15 godina. Iako ima posao u tvrtki, njegova je prva i prava ljubav - njegova farma.

Naučio je Rafo odavno da je u radu spas, no, kaže, ako ne voliš što radiš, tu blagoslova nema. Vremena ima i za poljoprivredu, pa uz ostalo proizvodi i vino.

- Imam masline i loze i bavim se ljeti s poljoprivredom. Sadimo pomidore, kukumare, tikve, fažolu, blitvu, sve što treba za domaćinstvo - kaže Rafo.

Nekad je imao mnogo više blaga. Sada, zbog bolesti, drži samo koze, kokoši i jednog junca. Čeka ga teška operacija koljena, pa će ga na farmi zamijeniti sestra, no Rafo je optimističan. Njegova će farma, nada se, uskoro opet biti puna.

Stana Živkušić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pogledajte kako izgleda novouređena komunalna lučica u Račišću | | Morski HR
RAČIŠĆE - Mjesto Račišće na otoku Korčuli u novu ljetnu sezonu ulazi s potpuno novom komunalnom lučicom. Komunalna luka u Račišću projekt je Županijske lučke uprave Korčula, Ministarstva mora,
Objavljeni uvjeti za komunalne vezove u Račišću na Korčuli | | Morski HR
RAČIŠĆE/KORČULA - Županijska lučka uprava Korčula u cilju pravovremenog informiranja javnosti obavještava stanovnike Račišća (mjesto prebivališta Račišće) o osnovnim uvjetima za dobivanje veza u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.