2 min. čitanja

U ponedjeljak se obilježava 80. godišnjica oslobođenja Vele Luke

U ponedjeljak se obilježava 80. godišnjica oslobođenja Vele Luke
Foto: Općina Vela Luka

VELA LUKA - U ponedjeljak 22. travnja obilježit će se 80. godišnjica oslobođenja Vele Luke.

Tog 22. travnja 1944., jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršile su desant na zapadni dio otoka Korčule i okončale njemačku okupaciju Vele Luke. U noći uoči 22. travnja prvi bataljon 12. dalmatinske brigade se iskrcao u uvali Spiliška i uz pomoć partizana i aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta iz Vele Luke rano ujutro u 6.45 sati započeo napad na mjesto.

Nakon što su bili odbačeni s položaja oko Vele Luke, Nijemci su u samom mjestu nastavili pružati otpor. Do noći je on bio potpuno skršen, a istog dana je zauzeta i tvrđava na Humu. Sljedećeg dana je oslobođeno Blato. U borbama je poginulo 436 njemačkih i 48 vojnika NOVJ, od čega je troje Velolučana – Kuzma Žuvela Vilić, Nikola Dragojević Papalin i Vitomir Markov, palo oslobađajući Velu Luku, a Ivan Tabain Ivanov oslobađajući Blato.

Nakon oslobođenja Blata, vojska se s oko 1500 Velolučana povukla na Vis. Bio je to drugi veliki val zbjega za Egipat. Uz povremene upade njemačkih snaga u Velu Luku, mjesni Narodnooslobodilački odbor je organizirao život za preostalih 1500 mještana do konačnog oslobođenja otoka u rujnu 1944. Narodni odbor Općine Vela Luka proglasio je ovaj dan narodnim praznikom za područje Općine 08.06.1952. i kao Dan Vele Luke se slavio do početka devedesetih.

Svečani program u organizaciji Općine Vela Luka i Udruge antifašista Vele Luke započet će u 17:30 s polaganjem vijenaca u Potirni, a od 18 sati i na više lokacija u Veloj Luci.

U 19 sati održat će se svečana akademija u Kongresnoj dvorani hotela Korkyre. Poseban gost akademije bit će povjesničar Ivo Goldstein koji će održati predavanje i predstaviti svoju knjigu "Povijesni revizionizam i neoustaštvo".

Foto: Općina Vela Luka

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.