1 min. čitanja

PULA Zaražen virusom Covid-19 krenuo u trgovinu

PULA Zaražen virusom Covid-19 krenuo u trgovinu
Foto: Pixabay / Ilustracija

PULA – Djelatnici pulske policijske postaje dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 34-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola zaustavili su prilikom kontrole prometa 31. listopada oko 17.30 sati na županijskoj cesti 5119 u Medulinu automobil Fiat, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 34-godišnjak.

Muškarac se uputio u trgovinu, no obavljenim provjerama policijski službenici utvrdili su kako mu je određena mjera izolacije i liječenja od kuće, s obzirom da je pozitivan na virus Covid-19.

Budući da je njegovim izlaskom iz kuće nastala opasnost od širenja zarazne bolesti među ljudima, a s njim se u vozilu nalazila još jedna osoba, koju je na taj način doveo u opasnost, policija će protiv 34-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Kazneni zakon propisuje zatvor za one koji šire ili prenose zarazne bolesti. Prema Članku 180. s dvije godine zatvora može biti kažnjen onaj “tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude”.

Stroža kazna, do tri godine zatvora, propisana je za onoga tko, ne pridržavajući se mjera zaštite, nekoga zarazi opasnom zaraznom bolešću. Ako netko to učini i nenamjerno ipak može biti osuđen i to na godinu dana zatvora. Najteža, kazna od 12 godina zatvora, propisana je ako u slučaju ovakvog širenja zaraze bude ljudskih žrtava.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.