2 min. čitanja

Pula će ove godine biti povezana s 30-ak europskih metropola, pogledajte kojima

Pula će ove godine biti povezana s 30-ak europskih metropola, pogledajte kojima
Foto: pixabay / Ilustracija

PULA – Osim redovnih i čarter linija u Pulu ove sezone lete i već poznate niskotarifne kompanije: britanski EasyJet, najstarija, najveća i najpoznatija niskotarifna aviokompanija sa sjedištem u Dublinu – RyanAir zatim njemački niskotarifni zračni prijevoznik Eurowings, češki Smartwings, švicarski Edelweiss Air, norveška niskotarifna kompanija Norwegian Air Shuttle te nizozemska niskotarifna zrakoplovna tvrtka Transavia Holland

Zračna luka Pula za ovu godinu planira promet od oko 400 tisuća putnika, što je za stotinjak tisuća putnika više nego lanjske godine ili gotovo pet puta više putnika od početne pandemijske godine, kada je u zabilježeno tek 83 tisuće putnika.

Za primjer, rekordne 2019. godine, ovaj je aerodrom imao promet od gotovo 778 tisuća putnika.

Po riječima direktorice pulske Zračne luke Nine Vojnić Žagar, ovu su trenutni planovi prema najavljenim letovima, a koji su pak podložni promjenama jer je situacija u okruženju nestabilna.

– Tijekom svibnja očekujemo porast aktivnosti kompanija s time da, od kraja lipnja, kreću intenzivnije operacije (povećanje frekvencija) i preostali letovi niskobudžetnih kompanija. Prošli vikend (subota 30.4. te nedjelja 1.5.) ostvaren je tako promet od 825 putnika i 23 rotacije redovne i generalne avijacije, kazala je Vojnić Žagar, za Istra24.

Ostali bez ruskog tržišta

Upitana koliko će avio promet trpiti zbog rata u Ukrajini, a znamo li da je Pula s Rusijom bila povezana avionima koji su ovdje slijetali svakog vikenda, Žagar navodi da je u prošloj godini ostvaren promet od 50.834 putnika iz Rusije te 21.670 putnika iz Ukrajine, što čini oko 27 posto od ukupno ostvarenog prometa.

Pula je lani u sezoni najveći broj zračnih linija imala upravo prema Rusiji, a s ovog je tržišta u prometu bilo čak 12 tjednih letova i pet različitih aviokompanija.

– Prije invazije, očekivani broj putnika sa ruskog i ukrajinskog tržišta u 2022. godini je iznosio je oko 92.000 putnika – navodi Vojnić Žagar. Očito je kako ćemo ove godine, ostati bez ovih emitivnih tržišta.

Pula će ove godine avionski, redovnim i charter linijama, biti povezana sa 13 europskih država i 30-ak gradova.

Primjerice, Velikom Britanijom i Londonom, Manchesterom, Bristolom, Glasgowom, Doncasterom, njemačkim gradovima Frankfurt, Munchen, Duesseldorf, Stuttgart, Cologne te, u Francuskoj, Pariz.

Avioni će letjeti i u poljski Poznam, u Nizozemskoj u Amsterdam i Roterdam, u austrijski Beč, a tu su i čak četiri švicarska grada: Zurich, Geneva, Basel i St. Gallen. Što se tiče sjevera Europe Pula će biti povezana s Oslom, Copenhagenom, Stockholmom i Goteborgom te finskim glavnim gradom Helsinkijem.

Osim redovnih i čarter linija u Pulu ove sezone lete i već poznate niskotarifne kompanije: britanski EasyJet, najstarija, najveća i najpoznatija niskotarifna aviokompanija sa sjedištem u Dublinu – RyanAir zatim njemački niskotarifni zračni prijevoznik Eurowings, češki Smartwings, švicarski Edelweiss Air, norveška niskotarifna kompanija Norwegian Air Shuttle te nizozemska niskotarifnazrakoplovna tvrtka Transavia Holland.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.