3 min. čitanja

Prvi zabilježeni slučaj orke koja brine o mladunčetu druge vrste

Prvi zabilježeni slučaj orke koja brine o mladunčetu druge vrste
Foto: Unsplash

SVIJET - Za prvi zabilježeni slučaj kita ubojice kako brine o potomku druge vrste, istraživači pretpostavljaju da se radilo o otmici - ženka orke vjerojatno je otišla u potragu za mladunčetom kao zamjenom za vlastito.

Istraživačica Elizabeth Zwamborn dio je grupe koja je uočila ženku orke kako brine o novorođenom mladunčetu bjelogrlog dupina (kita pilota) u vrijeme kada u blizini nije bilo drugih jedinki te vrste.

Zwamborn je kazala da istraživači vjeruju kako je ženka možda pokušala posvojiti novorođenog bjelogrlog dupina, budući da ova orka nikada nije uočena s vlastitim mladunčetom, piše Global News.

- Nikada nismo vidjeli kitove ubojice da brinu za drugu vrstu - istaknula je i pojasnila kako je razlog tome vjerojatno činjenica da se radi o vrhunskim grabežljivcima.

Brižan odnos, ali..

Mladunče bjelogrlog dupina viđeno je kako pliva u 'zaštićenom položaju' tik uz kita ubojicu u kolovozu 2021. blizu zapadne obale Islanda.

Zwamborn je navela da se ovakvo ponašanje obično vidi u odnosu roditelja i potomaka. Mladunčetu, naime, omogućuje lako plivanje, a od odraslog kita zahtjeva dodatnu energiju kako bi ga držao u blizini. To ukazuje na brižan odnos te se ne čini da odrasla jedinka želi bjelogrlog dupina sačuvati za užinu.

Istraživačica je rekla da, iako se to ne može sa sigurnošću znati, ona i njezini kolege sumnjaju da je kit ubojica oteo novorođenče. Dodala je kako je moguće da orka nije uspjela zatrudnjeti ili održati vlastito potomstvo na životu te je otišla u potragu za mladunčetom druge vrste kao zamjenom.

- Voljela bih je moći pitati zašto - rekla je Zwamborn.

Usvajanje rijetko uspijeva

Ona vjeruje da bi ovo otkriće moglo rasvijetliti još jedno neuobičajeno ponašanje uočeno kod kitova. Naime, bjelogrli dupini viđeni su jednom prilikom kako jure za orkama, što je istraživače zbunilo, s obzirom da su kitovi ubojice dominantni predatori.

Sada, nakon saznanja o ovom usvajanju, smatraju da je moguće da se bjelogrli dupini grupiraju kako bi otjerali orke i zaštitili svoje potomke od otmice.

Vezano za slučaj usvojenog mladunčeta, s obzirom da se činilo kako je nedovoljno uhranjeno i od tada nije viđeno pored odrasle ženke kita ubojice, Zwamborn je rekla da je vjerojatno uginulo.

Ljudi vole razmišljati o ovome kao o nekoj vrsti Disneyjeve lijepe priče o posvajanju. Nažalost, usvajanje može uspjeti jedino kada kit već ima svoje mlado ili je nedavno ostalo bez njega pa još uvijek proizvodi mlijeko s kojim može hraniti novorođenče.

Istraživači kažu da ove dvije vrste imaju slične društvene strukture, ali viđenje 2021. bilo je prvi puta da su znanstvenici zabilježili orku kako brine za mladunče bjelogrlog dupina. Biolog koji je pomogao dokumentirati taj prvi zabilježeni slučaj, kaže da ovo otkriće baca novo svjetlo na složene životinjske odnose.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Majke orke cijeli život brinu o svojim sinovima
Orke tijekom cijeloga života ostaju blisko povezane sa svojim obiteljima. Ali dok ženke u odrasloj dobi postaju neovisne, mužjaci nastavljaju ovisiti o svojim majkama, čak zahtijevaju i dio hrane koju one ulove. Profesor Darren Croft sa Sveučilišta u Exeteru opisao je to kao “novi uvid u s…
Pojava orki uz obale Zapadne Australije zbunjuje znanstvenike
Radi se o bićima toliko inteligentnima da uspiju ukloniti uređaje za praćenje te o njihovim migracijama još uvijek ima mnogo nepoznanica. Stotine kitova ubojica ovih dana se okupljaju u kanjonu Bremer kraj južne obale Zapadne Australije kako bi tražili hranu i pronašli partnera, ali znanst…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.