2 min. čitanja

Pojava orki uz obale Zapadne Australije zbunjuje znanstvenike

Pojava orki uz obale Zapadne Australije zbunjuje znanstvenike
Foto: Unsplash

SVIJET - Radi se o bićima toliko inteligentnima da uspiju ukloniti uređaje za praćenje te o njihovim migracijama još uvijek ima mnogo nepoznanica.

Stotine kitova ubojica ovih dana se okupljaju u kanjonu Bremer kraj južne obale Zapadne Australije kako bi tražili hranu i pronašli partnera, ali znanstvenici još uvijek ne znaju odakle dolaze.

Vrhunski grabežljivci svake godine između siječnja i travnja putuju radi lova. Prema istraživaču koji ih je promatrao, grupe uočene ove sezone u zaljevu Bremer bile su matrijarhalne i vodila ih je baka iskusna u lovu.

Međutim, spoznaja o postojanju orki na tom području relativno je nova i još uvijek se ne zna odakle dolaze ni kuda idu. Stoga morska biologinja Jennah Tucker provodi istraživanja kako bi ih se bolje razumjelo.

Ona tvrdi da su ta bića toliko inteligentna da su čak smislila kako ukloniti uređaje za praćenje putem satelita. Kaže da je bilo dosta pokušaja označavanja, ali prilično neuspješnih, te da su stvarno izuzetno pametne životinje.

- Orke su nešto poput: 'Oh, što ti je to na leđima? Daj da to skinem', i tako propada 10.000 dolara - duhovito će Tucker.

Ova stvorenja love tiho u liniji kako bi pokrila više terena, a jata obično uključuju između pet i 15 kitova. Kada pronađu hranu, ponekad nastane mrlja koja se može vidjeti s površine ili ima poseban miris.

Još jedan siguran znak da su kitovi dobili jackpot prisutnost je morskih ptica koje se pokušavaju hraniti ostacima.

Orke protiv morskih pasa

Tucker navodi da postoje mjesta diljem svijeta gdje orke napadaju morske pse.

- Da sam morski pas, ne bih se motala previše oko orke koja se hrani - rekla je i dodala da istraživači nemaju tendenciju vidjeti morske pse među orkama u akciji.

Bianca Uyen, pomorska biologinja na brodu Naturaliste Charters, kazala je da se sumnja da su veliki bijeli morski psi prije napustili to područje. Navodi da je bilo izvještaja o njihovoj populaciji u Južnoj Africi koja je bježala kad od orki.

'Velikim bijelcima' je trebalo dosta vremena da se vrate, prema Afričkom časopisu za znanost o moru koji je 2021. objavio istraživački rad na tu temu.

Kane Watson, promatrač kitova iz Naturaliste Chartersa, ističe da orke provode 80 posto svog vremena u lovu. Također je pozvao ljude da se brinu o oceanu kako bi ih održali zdravima, piše ABC News.

- Fokus mora biti na minimiziranju našeg utjecaja na okoliš i uzvraćanju istraživanja - poručila je također Uyen.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Prvi dokumentirani napad orka na najveću životinju na Zemlji | | Morski HR
Po prvi put, skupina orka – također poznatih kao kitovi ubojice – promatrana je kako lovi i ubija plave kitove, najveću životinju na planetu. Prema izvješću objavljenom u Marine Mammal Science ,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.