3 min. čitanja

Majke orke cijeli život brinu o svojim sinovima

Majke orke cijeli život brinu o svojim sinovima
Foto: Unsplash

SVIJET - Orke tijekom cijeloga života ostaju blisko povezane sa svojim obiteljima. Ali dok ženke u odrasloj dobi postaju neovisne, mužjaci nastavljaju ovisiti o svojim majkama, čak zahtijevaju i dio hrane koju one ulove.

Profesor Darren Croft sa Sveučilišta u Exeteru opisao je to kao "novi uvid u složene društvene i obiteljske živote ovih nevjerojatnih životinja".

Ono što zabrinjava je da briga oko sina značajno smanjuje izglede ženke kita ubojice za reprodukciju. Čini se da energija koja im je potrebna za hranjenje potomstva ugrožava zdravlje majki, ostavljajući ih manje sposobnima za reprodukciju i podizanje drugih mladih.

- Majke žrtvuju vlastitu hranu i vlastitu energiju - rekao je profesor Croft.

Desetljećima duga studija dio je misije za razumijevanje obiteljskog života orki. Omogućio ju je Centar za istraživanje kitova (CWR), koji više od 40 godina prati živote populacije kitova ubojica.

CWR je od 1976. izradio potpuni popis populacije tih sisavaca što je biolozima omogućilo da provedu višegeneracijske studije poput ove - razdvajajući kritično društveno ponašanje i obiteljske veze koje izravno utječu na preživljavanje.

Za ovo istraživanje znanstvenici su analizirali 40 ženki orki između 1982. i 2021. te otkrili da je za svakog živog sina godišnja vjerojatnost da majka podigne još jedno mladunče do prve godine života bila prepolovljena, piše BBC.

- Naše prethodno istraživanje pokazalo je da sinovi imaju veće šanse za preživljavanje ako im je majka u blizini - rekao je dr. Michael Weiss sa Sveučilišta u Exeteru i Centra za istraživanje kitova.

Htjeli su saznati ima li ova pomoć svoju cijenu i dobili su potvrdan odgovor. Majke kitova ubojica plaćaju visoku cijenu u smislu svoje buduće reprodukcije kako bi sinove održale na životu.

Biolozi su surađivali s CWR-om kako bi otkrili također vitalnu ulogu baka orki i zašto, poput ljudi, ženke ove vrste prestaju s reprodukcijom tijekom svog života.

Iz svojih godina proučavanja interakcija kitova ubojica, znanstvenici su već znali da su se majke i sinovi "družili" zajedno i u odrasloj dobi mužjaka.

Možda se čini paradoksalnim da tako moćne, inteligentne životinje kroz život ostaju ovisne o majci, ali čini se da se mužjaci jednostavno ne moraju osamostaliti iz razloga što majka ostaje uz njih.

Znanstvenici pokušavaju razumjeti sve što bi moglo pomoći u donošenju odluka o tome kako zaštititi ove morske sisavce jer orke "balansiraju na oštrici noža i prijeti im izumiranje". Prema tome, sve što smanjuje reprodukciju ženki daje razlog za zabrinutost za ovu populaciju, smatra Croft.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

U orkama pronađen cijeli niz kemikalija koje ih polako ubijaju
Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da su kitovi ubojice ‘najzagađeniji’ morski sisavci te da se u njihovim organizmima nalazi čitav niz opasnih kemikalija koje ih polako i bez milosti ubijaju. Zvuči pomalo nevjerojatno, ali kitovi orke su jedni od najzagađenijih morskih sisavaca na sv…
VIDEO Prvi dokumentirani napad orka na najveću životinju na Zemlji | | Morski HR
Po prvi put, skupina orka – također poznatih kao kitovi ubojice – promatrana je kako lovi i ubija plave kitove, najveću životinju na planetu. Prema izvješću objavljenom u Marine Mammal Science ,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.