2 min. čitanja

PRVI VEĆI PROBLEMI Olujna bura ljulja brod LNG Croatia, u pomoć pozvani remorkeri

PRVI VEĆI PROBLEMI Olujna bura ljulja brod LNG Croatia, u pomoć pozvani remorkeri
Foto: Facebook

OMIŠALJ – Snažna bura koja puše diljem Jadrana, ujedno je i prva za brod LNG Croatia koji je početkom prosinca usidren na LNG terminalu u Omišlju.

U Facebook grupi I love island of Krk objavljeno je kako je jak vjetar stvorio probleme, zbog kojih su u pomoć pozvana dva remorkera, koji veliko plovilo sada pridržavaju s boka.

“Prva bura za LNG Croatia i evo problema. U pomoć stigli remorkeri LUKAS i CHAMPION. Sada ga pridržavaju sa boka. Takozvano boksanje!!!”, piše u grupi, gdje su objavljene i gornje fotografije.

Iz LNG Hrvatska su Novom listu potvrdili da su remorkeri tamo došli iz predostrožnosti, ukoliko brod bude trebalo dodatno osigurati i pogurati prema obali. No tvrde kako zasad problema nije bilo.

Je li moguće da su projektanti terminala mislili na sve, osim na opasnost od učestale i snažne bure, zasigurno ćemo saznati u danima ispred nas.

Podsjetimo, ovo nije prvi problem s kojim se od nedavnog početka probnog rada suočava na velika zvona od resornog ministra Tomislava Ćorića razvikan LNG terminal.  Prije samo tjedan dana građani Omišlja žalili su se na snažnu buku koja dopire čak do Malinske i susjednog kopna.

Prema odobrenom Godišnjem planu rasporedu usluga Terminala, početak komercijalnoga rada očekuje se 1. siječnja 2021. godine.

O incidentu se oglasila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je od samog početka bila protivnik gradnje LNG terminala na području njene općine.

“Dva remorkera, Lukas i Champion, drže plutajući LNG da ne otpluta. Što će se dogoditi kada bura bude jača, neću ni pretpostavljati. Inače, za sve zlonamjerne koji su me optuživali da radim protiv interesa Hrvatske jer sam se protivila nelegalnom i štetnom projektu plutajućeg LNG-a, podaci za mjerenje jačine bure u Omišlju za potrebe Studije utjecaja na okoliš uzeti su s mjerne stanice na riječkoj Kozali, iako postoje mjerne jedinice u Omišlju – u Zračnoj luci Rijeka i na JANAF-u. Ali trebalo je prikazati kako nema opasnosti. Sve ovo moglo bi završiti neviđenom ekološkom katastrofom za cijeli Kvarner. No, za HDZ-ovu sljedbu i ministra Ćorića nema problema.
Pozivam ministra gospodarstva i održivog razvoja da dođe dati ruku i pripomogne kako njegova najdraža igračka ne bi otplovila. Ipak je to projekt izveden “po najvišim standardima”. Omišalj nikada neće odustati od borbe protiv Vladinih mađarona!”, poručila je Ahmetović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Krenuo prvi LNG tanker s plinom za Hrvatsku
VIDEO Nepodnošljiva buka iz LNG terminala na Omišlju: “Tutnji mi u glavi, ovo je neizdržljivo!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.