2 min. čitanja

Prvi krovni zakon o turizmu

Prvi krovni zakon o turizmu
Foto: Unsplash

Dižemo kvalitetu, ne želimo masovni turizam. Širimo ponudu, turisti više ostaju, povećava se broj noćenja i to tijekom cijele godine. Ulagat ćemo i u zdravstveni turizam, ističe ministrica Brnjac.

- Morali smo napraviti pravu reformu hrvatskog turizma kad je počela pandemija, tu su klimatski izazovi, resursi, počeli smo raditi reformu od nekoliko koraka – donošenje strategije za razvijanje cjelogodišnjeg turizma, donošenje nacionalnog plana za osigurana sredstva i Zakon o turizmu, prvi krovni zakon. On treba urediti upravljanje održivim turizmom - rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u N1 Studiju.

Dodala je da se zakon prvenstveno odnosi na načelnike, gradonačelnike i župane, oni donose odluke u zajednicama, moraju znati kakav turizam žele, morat će raditi planove upravljanja svake četiri godine. Oni s indeksom turističke razvijenosti 1 i 2 moraju donositi planove kapaciteta.

- Radit će se računi održivog turizma. Kroz planove upravljanja i planiranje kapaciteta koji će biti jasno propisani, na resursima, potrošnji pitke vode, električne energije, lokalno stanovništvo mora biti zadovoljno. Prirodni resursi nisu neiscrpni - istaknula je.

Naglašava da je turistima održivost, briga o okolišu i kulturnoj povijesti postala jako važna. Istraživanja pokazuju da su turistima prva pitanja kako planiramo promijeniti pravila održivosti, vodimo li računa o resursima. Turisti danas prate destinacije, kako vode računa o svom prirodnom i kulturno-povijesnom naslijeđu, piše N1.

Zakon rade godinu i pol dana u tišini uz analitiku kako je kod drugih riješeno, nema jedinstvenog recepta za sve destinacije, otkriva Brnjac.

- Ako imate zadovoljnu lokalnu zajednicu, onda ćemo imati zadovoljne turiste, oni žele vidjeti sačuvane kulturne znamenitosti, prirodne resurse, žele uživati utome. Lokalni čelnici će moći definirati projekte od posebnog značaja za destinaciju po kriteriju održivosti - kazuje.

Na pitanje kako će u budućnosti raste brojke u turizmu ako se ide na to da lokalna zajednica može ograničiti broj turista ovisno o resursima, Brnjac je objasnila:

- Dižemo kvalitetu, ne želimo masovni turizam. Preko sedam milijuna noćenja je već sad ostvareno, bolje je nego 2019. Širimo ponudu, turisti više ostaju, povećava se broj noćenja i to tijekom cijele godine. Ulagat ćemo i u zdravstveni turizam. Mi smo puno više od sunca i mora, imamo puno toga za ponuditi - zaključila je ministrica.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministrica Brnjac: “Turizam treba biti generator razvoja cijele sredine”
Turizam bi temeljem novog smjera trebao biti generator razvoja cijele sredine, osigurati bolju kvalitetu života lokalnog stanovništva, ali i veće zadovoljstvo turističkih djelatnika i turista, smatra ministrica. Uskršnji blagdani prvi su test predstojećega glavnog dijela turističke godine, a…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.