1 min. čitanja

Prvi geološki stup na dalmatinskim otocima otvara se u Sutivanu!

Prvi geološki stup na dalmatinskim otocima otvara se u Sutivanu!
Foto: Franjo Mlinac

SUTIVAN - U petak 22.rujna svečano se otvara prozor u geološku povijest otoka Brača, ali i cijelog planeta.

Jeste li znali da se u uvali Likva kod Sutivana nalazi globalno važna geološka točka koja priča priču iz pradavne zemljine prošlosti. Onu svima dobro poznatu priču koja je zauvijek promijenila život na Zemlji. U ovim su stijenama naime zapisani tragovi udara ogromnog asteroida koji je prije 66 milijuna godina izazvao izumiranje većine bića na našem planetu.

E pa baš oko te zanimljive znanstvene činjenice, Općina Sutivan uz pomoć Hrvatskog geološkog instituta provodi projekt osnivanja Poučne geološke staze koja bi obuhvatila niz zanimljivih geoloških pojava na području Sutivana.

Geološki stup, koji se postavlja na poznatoj stivanskoj šetnici Blato, služi kao uvod u čitavu priču i iskusnome će oku pružiti niz informacija o geološkoj povijesti otoka Brača. Neupućenome će otvoriti čitav niz pitanja na koja odgovore može pronaći istraživanjem popratnih tiskanih i digitalnih info materijala. Za ovu priliku tiskana je popratna brošura na hrvatskom i engleskom jeziku i izrađena web stranica kojoj se može pristupiti pomoću QR kodova na legendi stupa i na ostalim info pločama u Sutivanu. U užoj jezgri mjesta postavljene su i dvije info ploče koje upućuju na zanimljive fosile amonita i rudista vidljive u građevnom kamenu stivanskih povijesnih zgrada

Foto: Franjo Mlinac

Svečano otvaranje održat će se u petak 22. rujna u 12 sati na šetnici Blato u Sutivanu a stup će otvoriti ravnatelj Narodne knjižnice Franjo Mlinac i predstavnik Hrvatskog geološkog instituta dr.sc. Tvrtko Korbar.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.