3 min. čitanja

Prve javne reakcije jednog pomorskog redara - Kapetan iz Bola: "Ovo su brodovi koji se ilegalno sidre u strogo zaštićenom području!

Prve javne reakcije jednog pomorskog redara - Kapetan iz Bola: "Ovo su brodovi koji se ilegalno sidre u strogo zaštićenom području!
Foto: Kap. Ivica Karmelić

BOL - Stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, poslove nadzora obavlja upravno tijelo jedinice lokalne samouprave, a na terenu to provode pomorski redari, ovlašteni službenici tog tijela. Iako su jedinice lokalne samouprave bile dužne osposobiti pomorske redare za rad u ovoj sezoni, na Jadranu vlada kaos i većina njih to nije napravila. No, u Općini Bol je drukčije. Ne samo da imaju pomorskog redara, već je to i kapetan duge plovidbe koji itekako poznaje zakone, ali i djeluje na terenu. No, kako to u ovoj državi uvijek biva, uvijek ispliva problem.

S problemom nam se obratio Pomorsko-Komunalni redar Općine Bol, kap. Ivica Karmelić:

- Kao Pomorsko-Komunalni redar Jedinstvenog upravnog odijela Općine Bol na temelju članka 151., članka 156. stavak 2. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, članka 18. Odluke o redu na pomorskom dobru Općine Bol, u srijedu 10.07.2024. u 10:15 sati, vršenjem svojih ovlasti po službenoj dužnosti u predmetu nadzora nad provedbom Odluke o redu na pomorskom dobru Općine Bol neposrednim opažanjem prilikom drugog obilaska pomorskog dobra, uočio sam plovila HR zastave, te nekolicinu manjih stranih oznaka plovila te isto tako HR oznaka, usidrenih unutar obuhvata ekološke mreže Natura 2000 zapadno od plaže Zlatni rat na predjelu Paklina-Drasin.

Pri prethodnom obilasku pomorskog dobra istog dana u 09:20 sati uočeno je plovilo HR zastave „SAN LIMI“ te gulet NAUTILUS na području uvale Paklina, isto unutar obuhvata Nature 2000.

U 10:15 minuta uočen je motorni brod KARIZMA isto unutar obuhvata Nature 2000, što je već drugi put da isto plovilo sidri unutar obuhvata. Prvi put je uočeno 04.07.2024.

U međuvremenu motorni brodovi KARIZMA i SAN LIMI dizu sidra, upozoreni od strane Ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru na plaži Zlatni rat te se premještaju na druge pozicije dalje od  plaže, isto unutar obuhvata Nature 2000, te u tom periodu dolazi još nekoliko manjih plovila koji sidre na predjelu Pakline.

S obzirom da u nautičkim kartama na tome području nije ucrtano sidrište, dok je u Peljaru za male brodove isto dopušteno, molimo da se što prije uskladite sa ostalim organizacijama te da se podaci o Naturi 2000 i sidrištima ažuriraju u nautičkim kartama i publikacijama u svrhu daljnjeg djelovanja i budućeg postupanja.

Unatoč već nekoliko poslanih mailova vezanih za sidrenje unutar ekološkog obuhvata Natura 2000 te traženja da me se obavijesti što je poduzeto po tom pitanju još nisam dobio niti jedan odgovor, poručio je kap. Ivica Karmelić.

S obzirom da je Zakon donesen kako bi se strogo, a ne selektivno ili deklarativno provodio, kapetanov apel proslijedili smo nadređenima i zatražili odgovore na pitanja o sankcijama prema posadama koje protuzakonito sidre brodove tamo gdje je to najstrože zabranjeno. Odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.