Prva solarna elektrana u Šibensko-kninskoj županiji

ŠIBENIK - Prvi će solarni megavati pod Prominom prostrujiti već ovoga ljeta, no u Šibensko-kninskoj županiji zahtjeva za nova polja trostruko je više od raspoloživih lokacija.

Hrvatska je idealna zemlja za pretvaranje energije Sunca u električnu, no taj je potencijal dosad gotovo neiskorišten. Velikim dijelom tomu pridonose preduga procedura i komplicirana dokumentacija.

No unatoč tomu, u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se završava prva solarna elektrana, zahtjeva za nova polja trostruko je više od raspoloživih lokacija.

Prvi će solarni megavati s ovoga polja pod planinom Prominom prostrujiti već ovoga ljeta. Ukupno se radi o 22 MWh instalirane snage što je do sada najveći takav projekt koji je u fazi izgradnje.

Ipak, u susjedstvu se uskoro počinje graditi deseterostruko veća solarna elektrana. Ona će biti dostatna za oko sto tisuća domaćinstava, prenosi HRT.

Cijeli će drniški kraj udomiti gotovo polovinu 'solara' u Šibensko-kninskoj županiji. Lokacije se moraju pomno birati jer elektrane ne smiju biti u zaštićenim prirodnim područjima, kakvima ova županija obiluje, niti u blizini naselja, kažu planeri.

Općina Promina solarne elektrane želi na lokacijama devastiranim površinskim rudarenjem i bacanjem otpada u jame. Plaćanjem propisanih naknada, nadaju se da će solarne elektrane utrostručiti trenutačne općinske prihode.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Solari u Šibeniku uskoro na pet lokacija
ŠIBENIK - Na zgradi šibenske gradske uprave, Športskog centra Bazeni Crnica te osnovnih škola Juraj Dalmatinac, Vidici i Petar Krešimir IV., bit će postavljene fotonaponske elektrane. Grad Šibenik, naime, potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o neposrednom sufinan…
U planu izgradnja sunčane elektrane u Poličniku
POLIČNIK - Uskoro javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik koja bi trebala proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava. U općini Poličnik od 23. siječnja do 21. veljače održat će se javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Po…
Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga krenuli u izgradnju solarne elektrane
Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga odlučili su energetsku sudbinu uzeti u svoje ruke i krenuti u izgradnju solarne elektrane. Riječ je o jednom od najvećih projekata ulaganja lokalne zajednice u zelenu energiju. Projekt je vrijedan više od 650 tisuća eura, a realizirat će ga građani i gospodars…