2 min. čitanja

U planu izgradnja sunčane elektrane u Poličniku

U planu izgradnja sunčane elektrane u Poličniku
Foto: Unsplash 

POLIČNIK - Uskoro javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik koja bi trebala proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava.

U općini Poličnik od 23. siječnja do 21. veljače održat će se javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik čija se izgradnja planira u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi.

Investitor je Neoen Renewables Hrvatska, tvrtka kćer najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, kao i tvrtka koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu kapaciteta. U Hrvatskoj su već pokrenuli nekoliko projekata među kojima su solarna elektrana Dobra Voda kod Pristega i solarni park Vlake kod Pakoštana.

U Poličniku je riječ o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 39 MWac, a očekivana proizvodnja je 76,5 GWh godišnje. Riječ je o prilično velikom postrojenju koje će tako proizvoditi dovoljno električne energije za oko 25 tisuća kućanstava, piše 057info.

Moduli za pretvaranje sunčeve energije u električnu bit će postavljeni na ukupnoj površini od 83,9 hektara, odnosno 839.000 četvornih metara. Moduli će biti postavljeni na nosače, tako da zemljište ostaje slobodno za rast vegetacije i boravak životinja.

Paneli će kontinuirano mijenjati položaj tijekom dana i uvijek biti usmjereni direktno prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u bilo kojem smjeru. Oko pogona će biti izgrađena ograda visine 2 metra, sukladno građevinskim i ekološkim propisima.

Elaborat će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. godine biti izložen u prostorijama Općine Poličnik, a javno izlaganje održat će se 8. veljače 2023. godine u 10 sati u Centru za odgoj, obrazovanje i razvoj.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hvarski vrtić dobija sunčanu elektranu - Otvara se postupak javne nabave
Grad Hvar poziva sve zainteresirane gospodarske subjekte da dostave svoju ponudu za otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti za opremu i radove za instalaciju fotonaponskih elektrana. Rok za dostavu je 13. siječnja 2023. do 11 sati. Grad Hvar partner je na projektu ’One Sun Connecting…
Sunčane elektrane - Kako, zašto i koliko se isplate?
STARI GRAD/SUĆURAJ - U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ 21. studenog u Starom Gradu i 22. studenog u Sućurju održavaju javne tribine na kojima će Pokretovi stručnjaci za energetsku tranziciju otoka, Ivan Zoković Cola i Maja Jurišić, odgovarati na pitanja vezana uz pravni, zakono…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.