2 min. čitanja

Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga krenuli u izgradnju solarne elektrane

Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga krenuli u izgradnju solarne elektrane
Foto: HTV screenshot

Stanovnici cresko-lošinjskog arhipelaga odlučili su energetsku sudbinu uzeti u svoje ruke i krenuti u izgradnju solarne elektrane. Riječ je o jednom od najvećih projekata ulaganja lokalne zajednice u zelenu energiju. Projekt je vrijedan više od 650 tisuća eura, a realizirat će ga građani i gospodarstvenici toga kraja, udruženi u energetsku zadrugu, uz pomoć lokalne samouprave.

Na terenu prekrivenom gromačom, uskoro će biti postavljeni solarni paneli. Njih oko tisuću. Na sjevernom dijelu Cresa otočani grade svoju elektranu.

- Parcela ima oko 7.500 kvadrata, a elektrana bi trebala imati oko 500 kW. Nije nešto veliko, rekle bi možda velike energetske kompanije, ali za jedno zadružno investiranje i građansku inicijativu, to je idealan kapacitet kako bi se probilo na tržište - rekao je Franjo Toić, predsjednik Energetske zadruge Apsyrtides.

"Možemo i sami nešto poduzeti"

Zemljište kupljeno, dokumentacija u izradi. Bit će to prva zadružna solarna elektrana u Hrvatskoj.

- Mi smo rekli: "Kako će ti biti sutra, ovisi o onome što radiš danas". Rekli smo da ne treba čekati rješenja koje nude nacionalne ili lokalne vlasti, nego možemo i sami nešto poduzeti - naglasio je Ugo Toić, predsjednik Skupštine Energetske zadruge Apsyrtides.

Projekt se financira ulozima zadrugara, a dio će se namaknuti i kreditom.

- Potrošnja će se plasirati u mrežu, a svi koji su uložili povrat investicije, dobivat će u novcu - rekao je Franjo Toić.

Grade otočani svoju zelenu priču

Grade otočani svoju zelenu priču, ali nadaju se i dovršetku HEP-ove elektrane Orlec. Trebala je biti puštena u rad još prije dvije godine.

Radovi stoje, a u HEP-u kao razlog navode istek Ugovora o izgradnji s izvođačem radova, također napominju kako se od projekta nije odustalo. Poručili su to i na nedavnom sastanku s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave.

- Načelno je dogovor da se kroz 30 dana ponovno nađemo i dobijemo konkretnije informacije hoće li se ili neće i u kojem obliku ta elektrana realizirati - istaknuo je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.

Samo njezinim puštanjem u rad zadovoljile bi se potrebe za električnom energijom za oko dvije i pol tisuće kućanstava, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.