1 min. čitanja

Solari u Šibeniku uskoro na pet lokacija

Solari u Šibeniku uskoro na pet lokacija

ŠIBENIK - Na zgradi šibenske gradske uprave, Športskog centra Bazeni Crnica te osnovnih škola Juraj Dalmatinac, Vidici i Petar Krešimir IV., bit će postavljene fotonaponske elektrane.

Grad Šibenik, naime, potpisao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ugovor o neposrednom sufinanciranju projekta korištenja obnovljivih izvora energije vrijedan oko 2,5 milijuna kuna.

U ukupnom iznosu investicije, s obzirom na indeks razvijenosti, Fond sudjeluje sa nešto manje od milijun kuna. Riječ je o projektnom prijedlogu pod nazivom „Projekt fotonaponskih elektrana u Šibeniku“ prijavljenom na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije (EnU-1/22).

Valja napomenuti kako je izrada dokumentacije za pripremu projekata izgradnje integriranih sunčanih elektrana za Grad Šibenik potpuno besplatna te izrađena u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u sklopu programa ELENA sufinanciranog iz HORIZON  programa.

- Učinak ovog projektnog prijedloga je povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije odnosno povećanje proizvodnje i korištenja energije iz obnovljivih izvora. Na taj način utjecat će se na smanjenje emisije CO2, odnosno negativne posljedice klimatskih promjena koje nisu zaobišle ni područje grada Šibenika. Posljednjih godina svjedoci smo podizanja razine mora, šumskih požara, temperaturnih razlika i vremenskih uvjeta koji sve češće odudaraju od prosjeka - kazao je Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika, uz napomenu kako je trenutna ekonomska i politička situacija u Europi ukazala na europsku ovisnost o fosilnim gorivima, zbog čega je potreba za brzim prelaskom na čistu, obnovljivu energiju, kao i za smanjenjem potrošnje energije, postala očitija nego ikada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.