2 min. čitanja

Prva brza brodica hitne pomorske medicinske službe ipak ne dolazi u Zadar već u Dubrovnik

Prva brza brodica hitne pomorske medicinske službe ipak ne dolazi u Zadar već u Dubrovnik
Foto: Saša Jurat

Iako su u Ministarstvu zdravstva još početkom veljače službeno najavljivali kako će prva brza brodica iz velikog projekta sustava hitne pomorske medicinske službe stići u Zadarsku županiju, ta je odluka promijenjena.

Kako doznaje Zadarski.hr, brzi brod koji se upravo završava u šibenskom brodogradilištu, ne dolazi u Zadar već u Dubrovnik.

Na traženje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz suglasnost Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koji su partneri u projektu Uspostave hitne pomorske službe, prva brodica, sukladno Ugovoru o javnoj nabavi, rasporedit će se u Dubrovnik sredinom veljače ove godine. Daljnja dinamika isporuka brodica provodi se prema ranije predviđenom planu pri čemu se isporuka brodice za Zadar očekuje u mjesecu travnju 2023. godine - potvrdili su u Ministarstvu zdravstva.

Brze brodice će u potpunosti biti opremljene medicinskom opremom i uređajima za siguran prijevoz hitnih pacijenata. Medicinski dio posade osiguravaju zavodi za hitnu medicinu jedinica područne samouprave za područje u kojem se brodica nalazi, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno Lučke kapetanije, osiguravaju nemedicinski dio posade.

Iskra Šibenik i Tehnomont Pula grade 6 brzih brodova za hitnu medicinsku pomoć na otocima | | Morski HR
ZADAR/ŠIBENIK - Ugovor o javnoj nabavi za gradnju 6 brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisali su danas u luci Gaženica u Zadru Ministar zdravstva RH Vili Beroš i Zajednice

Brodice će biti duge oko 15 metara i postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađene od aluminijske legure, moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena. Brodice će svoje vezove imati u Dubrovniku, Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Šibeniku te Zadru.

U Šibeniku porinut prvi brod za hitne pomorske medicinske intervencije
ŠIBENIK - Prvi brod za hitne medicinske intervencije na moru i na otocima, koji se iz vladinog projekta grade u brodogradilištu Iskra u Šibeniku je završen. Ipak, treba sačekati službenu odluku o tome gdje će novo plovilo. jer će plovila biti stacionirana u Dubrovniku, Supetru na otoku Braču, Šibeni…

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.