2 min. čitanja

U Šibeniku porinut prvi brod za hitne pomorske medicinske intervencije

U Šibeniku porinut prvi brod za hitne pomorske medicinske intervencije
Foto: Iskra

ŠIBENIK - Prvi brod za hitne medicinske intervencije na moru i na otocima, koji se iz vladinog projekta grade u brodogradilištu Iskra u Šibeniku je završen. Ipak, treba sačekati službenu odluku o tome gdje će novo plovilo. jer će plovila biti stacionirana u Dubrovniku, Supetru na otoku Braču, Šibeniku, Zadru, Rabu i Malom Lošinju.

Ako idući tjedan brodica prođe sve provjere i dobije potrebno odobrenje od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za dva tjedna bi Ministarstvo zdravstva trebalo izvršiti primopredaju, otkrili su iz šibenskog brodogradilišta za HRT Radio Zadar.

Foto: Saša Jurat

Podsjetimo, ugovor o javnoj nabavi za gradnju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisali su u listopadu 2021. godine ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

- Izgradnja i opremanje šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe značajni je iskorak prema još kvalitetnijoj i dostupnijoj hitnoj medicinskoj skrbi na hrvatskim otocima. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora, koji se također nalaze diljem naše obale. Stanovnici otoka mogu biti mirniji jer koriste uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati stanja koja zahtijevaju hitan transport – kazao je tada ministar zdravstva Vili Beroš.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna.

Moći će primiti tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova. Osim za hitne slučajeve, bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru.

Foto: Iskra

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević je istaknula da je to važan projekt ne samo za hitnu medicinu nego ida je i velik napredak u pomorskoj medicini u Hrvatskoj te u cjelokupnom hrvatskom zdravstvu.

Iskra brodogradilište Šibenik i Tehnomont udružili su se u proizvodni konzorcij kako bi lakše dobili ovaj posao. Ujedinili su znanje i iskustvo na području proizvodnje zahtijevanih plovila, ali to je vjerojatno početak njihove suradnje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Iskra Šibenik i Tehnomont Pula grade 6 brzih brodova za hitnu medicinsku pomoć na otocima | | Morski HR
ZADAR/ŠIBENIK - Ugovor o javnoj nabavi za gradnju 6 brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisali su danas u luci Gaženica u Zadru Ministar zdravstva RH Vili Beroš i Zajednice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.