2 min. čitanja

Prosvjednim ležanjem upozorili na štetnost brodskih emisija

Prosvjednim ležanjem upozorili na štetnost brodskih emisija
Foto: Ship it Zero/Twitter

Dan planeta Zemlje ekološki aktivisti iskoristili su za prosvjede na zapadnoj obali SAD-a. Masovno su izašli na ulice u tri grada kako bi zatražili od brodara da ubrza svoje planove za klimatske mjere. Posebno su se okomili na jedan maloprodajni trgovački lanac.

Klimatski aktivisti iz koalicije Ship it Zero okupili su se u tri lučka grada na zapadnoj obali SAD-a kako bi pozvali maloprodajnog diva Target da smanji štetan utjecaj na okoliš. Aktivisti tvrde da više od 95 posto Targetovog uvoza prolazi kroz luke na zapadnoj obali, a riječ je o trgovcu koji se dosad žestoko opirao pritisku javnosti vezano uz smanjenje emisija iz brodova.

Foto: Ship it Zero/Twitter

– Dok su njegovi konkurenti, Amazon i IKEA, poduzeli korake kako bi se uhvatili u koštac sa zagađenjem oceana, Target je do sada šutio – istaknula je Kendra Ulrich, direktorica pomorskih kampanja na Stand.earth-u.

Prosvjednici nisu upozoravali samo na CO2, već su naglasili dugogodišnju zabrinutost zbog zdravstvenih učinaka drugih štetnih plinova, kao što su NOx, SOx i PM, koji još uvijek imaju štetan utjecaj na dobrobit zajednica u blizini morskih luka.

Četvrti oko luka LA i Long Beacha godinama upozoravaju gradske vlasti i javnost na onečišćeni zrak kojem su neprestano izloženi zbog brodova. Spomenuta regija bori se protiv smoga još od sredine 20. stoljeća, iako su regulatorna tijela države Kalifornije pooštrile lokalna pravila o emisijama.

Kako bi ukazali na zdravstvene probleme s kojima se suočavaju stanovnici Long Beacha, aktivisti su se jučer okupili ispred Targeta gdje su održali performans osmominutnog “umiranja”. Upozoravaju na očekivano smanjenje životnog vijeka za osam godina svih onih koji žive pored morskih luka.

Simbolično ili ne, Gradsko vijeće Long Beacha jučer je predstavilo rezoluciju kojom pozivaju velike maloprodajne tvrtke da usvoje dostavu s nultom emisijom do 2030., a nešto slično prošle je godine usvojilo i gradsko vijeće Los Angelesa.

Osim u LA-u i Long Beachu, prosvjedovalo si i ispred prodajnog Targetovog centra u Seattleu.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.