2 min. čitanja

Prosvjedi diljem svijeta zbog otvaranja farme hobotnica u Španjolskoj

Prosvjedi diljem svijeta zbog otvaranja farme hobotnica u Španjolskoj
Foto: Pixabay

Više od 75 svjetskih organizacija za zaštitu i prava životinja, među kojima i Prijatelji životinja, održalo je ovu nedjelju diljem svijeta prosvjede protiv otvaranja prve svjetske farme hobotnica na Kanarskom otočju.

Otkako je prošle godine objavljena vijest da će tvrtka Nueva Pescanova na Kanarima pokrenuti farmu hobotnica, ne prestaju prosvjedi i akcije kojima se nastoji to spriječiti. Simultani prosvjedi održani su u nedjelju diljem svijeta – od Zagreba, New Yorka, Meksika, Atene, Londona, Bogote, Sydneya do Seville.

Protiv otvaranja prve svjetske farme hobotnica je i šira znanstvena zajednica, koja tvrdi da su hobotnice inteligentna stvorenja, za koje je već dokazano da osjete bol i pokazuju emocije zbog čega se ne bi smjele komercijalno uzgajati za hranu.

S time se slažu i u udruzi Prijatelji životinja koji će tražiti da se u ovogodišnjim izmjenama Zakona o zaštiti životinja uvrste i hobotnice, koje su nebrojeno puta dokazale inteligenciju koristeći oruđe da bi došle do hrane, a poznate su i po vrlo dobrom pamćenju.

– Iako glavonošci imaju jako dobro razvijen živčani sustav i najveći mozak te ih se smatra najinteligentnijim od svih beskralješnjaka, Zakon o zaštiti životinja primjenjuju se samo na glavonošce iz razreda Cephalopoda koji se koriste za pokuse. I dalje ih muče i ubijaju za prehranu unatoč tome što istraživanja pokazuju da ribe i beskralježnjaci mogu osjećati bol te osjetiti strah i druge složene emocije koje pridonose njihovoj sposobnosti da pate – upozoravaju Prijatelji životinja.

Upozoravaju da golemu štetu morskim životinjama, osim uzgoja, nanosi i ribolov, posebno korištenje koća koje uništavaju životinjske organizme na dnu mora ostavljajući za sobom neprocjenjivu štetu za cijeli planet. Kažu da namjera otvaranja farme hobotnica potvrđuje koliko su ljudi kao vrsta pohlepni za profitom, besramno porobljavajući i ubijajući životinje o kojima ovisi naš opstanak na Zemlji.

Tvrtka Nueva Pescanova dosad je navodno uložila oko 65 milijuna eura u izgradnju prve svjetske farme hobotnica, koja bi godišnje trebala proizvoditi 3 tisuće tona hobotnica. Spomenuta tvrtka trenutačno je u procesu dobivanja dozvola za izgradnju pogona, a najavljuju da bi farma trebala biti otvorena do kraja ove godine.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici traže zabranu pokretanja prve svjetske farme hobotnica – Evo i zašto
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.