2 min. čitanja

Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru: Moguće su i blokade luka i plaža

Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru: Moguće su i blokade luka i plaža
Foto: HRT / Screenshot

Nakon nekoliko prosvjeda u gradovima diljem obale, protiv prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama prosvjeduje se i u Zagrebu. Prosvjednici okupljeni uz inicijativu "Javno je dobro" stigli su na Trg svetog Marka, gdje traže povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog Zakona.

Glavni razlozi za prosvjed mogu se iščitati iz naslova, "Obala i more - 100 posto slobodno, 100 posto naše". Prosvjednici poručuju da je zakon izrazito štetan za građane i turiste, a da pogoduje privatizaciji, velikim investitorima i hotelima, javlja HRT.

Teško je očekivati da će Vlada poslušati zahtjev da se nacrt zakona povuče i izradi potpuno novi jer se o njemu već raspravljalo u Saboru. Tada su vladajući poručili da zagrađivanja neće biti, odbacili sve optužbe i rekli da zakon samo rješava neka otvorena pitanja te da protivnici krivo iščitavaju neke odredbe.

Prosvjednici su pak Vladi i premijeru poručili da znaju dobro čitati i da neće odustati od mora i plaža. Rekli su da je ovaj prosvjed samo jedan od niza akcija i da su, ako iscrpe sve legalne opcije, moguće i blokade morskih luka i plaža.

Foto: Stela Vela

"Ovo se ne da popraviti"

Vladimira Mascarell iz inicijative "Javno je dobro" rekla je da, kako je zakon predan u saborsku proceduru bez ikakvog problema može povući i pokrenuti ponovna izrada zakona.

- I to je ono što mi tražimo, da sve ide ponovno na radnu skupinu, nakon toga savjetovanje, ponovno na Vladu i tako dalje. Ovo se ne da popraviti, ovo je toliko krivo postavljeno da se tu ništa ne može popraviti - poručila je Mascarell.

- Mi nismo protiv reda na pomorskom dobru, dapače, mi se borimo upravo za red, a ovaj zakon donosi nered - rekla je Marijana Botić iz inicijative.

Saborska oporba organizira okrugli stol koji počinje u 13 sati u Saboru i na kojemu će se raspravljati o tome kako očuvati pomorsko dobro.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gašpar za Slobodnu: “Ako je potrebno, neka zakonodavac građanima i nacrta što se smije, a što ne na pomorskom dobru”
Negodovanje zbog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama se ne zaustavlja, pa je tako, nakon subotnjih okupljanja građana, planiran i prosvjed na Markovu trgu danas u podne. Na to okupljanje građane je pozvala saborska oporba, a za isti dan najavljen je i okrugli stol na kojem će građanske inicij…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.