>
  1 min. čitanja

PROSVJED ODGOJITELJICA U PULI Traže jednake plaće kao u osnovnim školama

PROSVJED ODGOJITELJICA U PULI Traže jednake plaće kao u osnovnim školama
Foto: Depositphotos

Njih dvestotinjak zahtijevalio je izjednačavanje plaća u gradakim dječjim vrtićima s plaćama u osnovnim školama, ali i upozorilo na loše uvjete rada.

- Razlika je još uvijek 40 posto, a mi čak nismo tražili niti usklađenje s dodacima, tražili smo samo usklađenje osnovne bruto plaće - upozorio je Predstavnik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača.

Upozorio je da u državi nedostaje odgojitelja, zvanje odgojitelja je omalovaženo, a zaposlenici odlaze raditi u velike trgovačke lance jer radom u vrtiću ne mogu osigurati normalan život, prenosi HINA.

Nedostaje oko pet tisuća odgojitelja

Predsjednica Sindikata Marina Cvitić istaknula je događanja u posljednjih nekoliko mjeseci nisu hir zaposlenih u predškolskom odgoju već je to borba za dostojanstvo radnika i struke. "Ovo je borba za poštivanje zakona. Ova je struka zapostavljena, ali to nije samo problem Pule, Istre već gotovo cijele Hrvatske", upozorila je Cvitić.

Po njezinoj procjeni u Hrvatskoj već sada nedostaje oko pet tisuća odgojitelja zbog čega se stručni radnici zamjenjuju nestručnim, a dječji vrtići umjesto odgojno-obrazovnih institucija postaju čuvališta za djecu.

Upozorila je da radnici u dječjim vrtićima ne mogu više čekati i nemaju što izgubiti.

- Duboko smo razočarane da se ovo zvanje i zanimanje omalovažava. Tražimo samo ono što nam pripada, i danas našu borbu ne završavamo , tek započinjemo - poručile su pulske odgojiteljice.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.