2 min. čitanja

Prošlo je 34 godine od strahovite ekološke katastrofe kod obala Aljaske

Prošlo je 34 godine od strahovite ekološke katastrofe kod obala Aljaske
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Tanker Exxon Valdez nasukao se 24. ožujka 1989. na grebenu Bligh smještenom u morskom tjesnacu princa Williama. Tom prilikom zagađeno je oko 2.100 kilometara morske obale.

Radilo se o tankeru dugom 301 metar i širokom oko 50 metara, s istisninom od oko 240.000 tona. Exxon Valdez bio je razmjerno novi brod u trenutku nesreće jer je porinut samo dvije godine ranije. Brod je pripadao naftnoj kompaniji Exxon, jednoj od najvećih na svijetu.

Kobnog dana navedeni tanker plovio je iz grada Valdeza na Aljaski prema Kaliforniji, noseći oko 200.000 kubnih metara nafte. Nasukao se na grebenu Bligh, smještenom u morskom tjesnacu princa Williama.

Radi se o lokaciji udaljenoj oko 12 kilometara od kopna Aljaske te samo 40-ak kilometara od luke isplovljavanja.

Prema procjenama, iz tankera je isteklo između 41.000 i 119.000 kubnih metara nafte što je predstavljalo najveću takvu katastrofu u dotadašnjoj američkoj povijesti. Kasnije ju je nadmašila katastrofa platforme Deepwater Horizon iz 2010.

Nafta iz Exxon Valdeza zahvatila je morsku površinu od oko 28.000 četvornih kilometara, a zagađeno je otprilike 2.100 kilometara morske obale. Spomenuti tanker ubrzo je nakon nesreće popravljen, a umirovljen je tek 2012. godine.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošla su dva desetljeća od najveće ekološke katastrofe na europskim obalama
Prije 20 godina uz obalu Galicije, pokrajine na sjeveru Španjolske, potopio se tanker “Prestige”, a tamošnje crne mrlje na stijenama podsjećaju prolaznike na jednu od najtežih ekoloških nesreća u Europi, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE. Grčki tanker “Prestige”, sa zastavom Bahama, p…
Civilna zaštita: ”Čišćenje ližnjanske obale trajat će dugo”
LIŽNJAN - Pedesetak djelatnika komunalnih poduzeća iz Istarske županije počelo je veliku akciju čišćenja obalnog područja općine Ližnjan, onečišćenog prije osam dana gustom naftnom prerađevinom. Na akciju su pozvali istarski župan Boris Miletić i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Di…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.