2 min. čitanja

Pronađena najstarija boća na otoku Viru

Pronađena najstarija boća na otoku Viru
Foto: Općina Vir

VIR – U dvoru Vučetića Brkljačinih u ulici Put Nacelja pronađena je u zemljanom terenu ispod balature najstarija boća na Viru, kojom se u istoj ulici igralo u šezdesetima i početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Ovaj 60-godišnji sportski rekvizit izrađen je na tradicionalan virski način od drva crnike, a majstorsko je djelo Ive Vučetića Blažovog, svojedobno poznatog virskog izrađivača boća i koječega još.

– Bio je za sve i bavio se svim i svačim. Boće je Stric Ive izrađivao od panja crnike kojega bi izvadio iz šume, a onda bi ga doma vješto oblikovao – kaže Mirko Vučetić koji je u djetinjstvu i mladosti brojne sate proveo boćajući sa svojim Brkljačinima i Kapovićima Zalinima. Njima je boćalište uz Put Nacelja bio domaći teren.

– Sjećam se takvih boći iz mladosti. S njima smo igrali u ulici – svjedoči virski boćarski veteran i kapetan Boćarskog kluba Vir Ante Kapović. Pored Mirka Vučetića i Ante Kapovića, na boćalište su od Brkljačinih i Zalinih dolazili još Darko Kapović, Tome Kapović, Ive Vučetić i drugi.

– Govorili smo da idemo na boće u ulicu. Kada je bilo vrijeme praščevine, pitali bi strica Ivu možemo li nakon marende igrati na boće do dva-tri sata popodne kada se išao sjeći prasac. Nakon toga obično su se igrale karte, trešeta i briškula – prisjeća se Mirko veselog okupljanja u Putu Nacelja i mladenačkog zanosa. Svjedoči također kako je Vir nekad imao desetine terena za boćanje, pa se, među ostalim, igralo i kod crkve svetoga Jurja. Na Viru se boćalo uglavnom u zimskom periodu, rjeđe ljeti, pa bi se boće u mirovanju mazale domaćim gnojivom kako se ne bi sušile. Tako su dobivale otpornost, jer bi u suprotnom pucale na pola od silovitih virskih izbijača. Boćanje na Viru bilo je vezano uz velike blagdane i državne praznike, kada su se igrali parovi, trojke, petorke, pa čak i boćarske osmorke. Teren je tada zbog zahtjeva igre bio kod sadašnje Općine Vir.

– Igrali bi za blagdane kada su na Vir dolazili Virani iz Rijeke. To su bile prave fešte, jer je demižana bila u kapelici, pa su vino mogli piti svi koji bi došli, odnosno igrači i publika – svjedoči Mirko Vučetić nekadašnjim boćarskim i svenarodnim veseljima na otoku. Ovaj je pronađeni primjerak virske tradicionalne boće, u vještim rukama virskih boćara, sigurno sudjelovao u nekima od njih.

Kažimir Škrbić

PROČITAJTE JOŠ:

Lutke u virskoj nošnji – Jedinstveni hrvatski suvenir
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.