1 min. čitanja

Pronađen kupac za novogradnju iz 3. Maja, cijena iznad najoptimističnijih predviđanja

Pronađen kupac za novogradnju iz 3. Maja, cijena iznad najoptimističnijih predviđanja
Foto: Youtube / Screenshot

RIJEKA – Završen je postupak odabira najboljeg ponuditelja za kupnju broda za prijevoz automobila, koji se završava u 3. Maju, a sve upućuje da je postignuta cijena nadmašila i najoptimističnija predviđanja, javlja Novi list.

Iz Ministarstva gospodarstva potvrdili su da je postupak okončan i da s odabranim kupcem sada slijede pregovori i usuglašavanja oko kupoprodajnog ugovora. Riječ je o grčkom brodaru Neptune Lines koji u floti već ima 18 brodova za prijevoz automobila i kamiona.

Najave iz ministarstva upućuju da bi se ovaj završni korak trebao relativno brzo odraditi, nakon čega još Vlada mora dati suglasnost. Kako doznaje Novi list, objema stranama je u cilju da se sada tehnički dio posla odradi što je moguće prije i pretpostavke su da bi parafiranje vrijednog ugovora moglo uslijediti unutar idućih mjesec dana.

Na javni poziv za kupnju broda za prijevoz automobila, odnosno novogradnje 514, koji je država preuzela u punopravno vlasništvo iz stečajne mase Uljanika i za čiji je završetak potpisan ugovor s riječkim 3.  Majem, sredinom rujna stiglo je pet obvezujućih ponuda od brodarskih kompanija i sve su ocijenjene valjanima što, između ostalog, znači da je svaka sadržavala polog ili prvoklasnu bankovnu garanciju u iznosu od dva milijuna eura.

Država je odredila minimalnu cijenu od 39 milijuna eura, a na zainteresiranim brodarima bilo je da ponude što bolju cijenu. Premda je država ponudila potencijalnim kupcima da mogu licitirati i za opciju nezavršenog broda, s tim da onda preuzimaju sva prava i obveze države iz potpisanog ugovora s 3. Majem, svih pet ponuda bilo je za gotov brod.

Tri ponuditelja s najvišim iznosima potom su pozvani u drugi krug, u kojem su obaviješteni o najvišoj cijeni koja je u tom trenutku bila nuđena i dana im je mogućnost da još jednom korigiraju svoje prvotne iznose naviše.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.