2 min. čitanja

PROJEKT SEACLEAR - U Marseilleu održano testiranje hrvatskog autonomnog sustava robota za čišćenje mora i podmorja

PROJEKT SEACLEAR - U Marseilleu održano testiranje hrvatskog autonomnog sustava robota za čišćenje mora i podmorja
Foto: DNŽ

U sklopu projekta SeaClear, uspješno je provedeno treće testiranje prvog autonomnog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. U luci u francuskom gradu Marseille na događanju su se okupili predstavnici cjelokupnog partnerskog konzorcija.

Osim testiranja, održan je i partnerski sastanak projekta na kojem su predstavljeni postignuti projektni rezultati po pojedinom radnom paketu te razrađena daljnja dinamika provedbe aktivnosti. Prilikom ovog testiranja, vidljiv je znatan napredak od inicijalne verifikacije cjelokupnog sustava provedenog u svibnju u luci Hamburg te je utvrđen daljnji tijek provedbe za naredni period provedbe koji je planiran do kraja 2023. godine.

Foto: DNŽ

Partnerski konzorcij projekta, uz Regionalnu agenciju DUNEA, čini stručni tim partnera: industrijski stručnjaci iz tvrtke Subsea Tech (SST) u čijim se prostorijama održalo testiranje i projektni sastanak, četiri akademske institucije – Sveučilište u Dubrovniku, Tehničko sveučilište Delft kao glavni koordinator projekta, Tehničko sveučilište Minhen kao i Tehničko sveučilište Cluj-Napoca, te Lučka uprava Hamburg zajedno s integratorom sustava – partnerom Fraunhofer CML.

Foto: DNŽ

Projekt su u Dubrovačko-neretvansku županiju doveli stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku koji kroz interdisciplinarni pristup, razvija ovaj autonomni heterogeni robotski sustav. Regionalna agencija DUNEA u ulozi koordinatora pilot aktivnosti na dvjema pilot lokacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Lokrumu i na Bistrini radi na provođenju aktivnosti podizanja svijesti građana o sveprisutnom problemu otpada u moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U RUJNU KREĆE PILOT PROJEKT SEACLEAR: Roboti čiste podmorje Lokruma i Stona | | Morski HR
Dubrovačko-neretvanska županija objavila je kako u rujnu počinje testiranje robotskog sustava za čišćenje morskog dna SeaClear, kojeg provode Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku u
VIDEO Ovako će izgledati robot za prikupljanje otpada s dna Jadrana | | Morski HR
Objavljena je službena SeaClear animacija – za smanjenje otpada u moru. Ovaj video kroz grafički prikaz pojašnjava ideju SeaClear sustava autonomnih robota za prikupljanje otpada s
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.