3 min. čitanja

U RUJNU KREĆE PILOT PROJEKT SEACLEAR: Roboti čiste podmorje Lokruma i Stona

U RUJNU KREĆE PILOT PROJEKT SEACLEAR: Roboti čiste podmorje Lokruma i Stona
Foto: Youtube / Screenshot

Dubrovačko-neretvanska županija objavila je kako u rujnu počinje testiranje robotskog sustava za čišćenje morskog dna SeaClear, kojeg provode Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku u suradnji sa Centrom za sustave i kontrolu Tehničkog Sveučilišta u Delftu.

Za rujan su planirana prva ispitivanja upravo na dva pilot područja Lokruma i Malostonskog zaljeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a testirat će se različite komponente sustava u stvarnim uvjetima.

Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema jer, osim kroz ekološki negativni utjecaj predstavlja golem rizik za zdravlje ljudi općenito, s ogromnim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima cijelog svijeta nalazi više od šezdeset milijuna tona otpada, a od toga otprilike više od devedeset posto nalazi se na morskom dnu.

Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, o kojem je Morski.hr u nekoliko navrata već pisao, za cilj ima razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna i financiran je u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020.

Kroz projekt je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije, a Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri.

Sustav, jedinstven u svijetu, koji će se razviti kroz projekt SeaClear, pojasnio je profesor Bart De Schutter iz Centra za sustave i kontrolu Tehničkog Sveučilišta u Delftu koje je ujedno i nositelj projekta.

– Trenutno ronioci taj otpad čiste s morskog dna, posebno u turističkim područjima. Međutim, ovo je skupo rješenje i ponekad može predstavljati opasnost za ronioce – objašnjava De Schutter.

SeaClear sustav funkcionira kroz međusobu suradnju površinskog plovila i dva podvodna robota, objasnio je De Schutter. Nešto manji robot je robot za promatranje koji kamerom i sonarom skenira morsko dno i mapira lokaciju i vrstu otpada.

Robot također može razlikovati frakcije otpada od živih bića, poput riba i morskih algi. U svrhu točnog razlikovanja živog i neživog svijeta, koriste se napredni algoritmi. Nakon što promatrački robot prepozna otpad, šalje te podatke drugom podvodnom robotu koji je opremljen hvataljkom.

– Ovaj robot odlazi do identificiranog otpada, podiže ga hvataljkom i odlaže u veliku košaru. Hvataljka je dizajnirana s posebnom sigurnosnom strukturom, tako da riba može lako pobjeći ako je robot slučajno pokupi – pojašnjava De Schutter.

– Hvataljka je bila najteža hardverska komponenta za razvoj, ali i to je sada spremno. Istraživači Tehničkog sveučilišta u Münchenu su konstruirali prototip, tako da sada zaista možemo početi testirati cijeli sustav – kaže De Schutter.

Sustav će se tesirati na tri pilot područja. Jedan sustav sa svrhom čišćenju luka postavit će se na području luke Hamburg s krajnjim korisnikom Lučke uprave Hamburg (Njemačka), drugi u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i treći na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture.

– Očito bismo u budućnosti željeli značajno proširiti SeaClear. Želimo krenuti prema sustavu s nekoliko podvodnih robota koji se mogu koristiti bilo gdje. To bi nam omogućilo skeniranje ogromnog područja i stvarno čišćenje oceana – zaključio je De Schutter.

Uz Regionalnu agenciju DUNEA i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku, koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru, u partnerstvu također sudjeluju i neke od najpoznatijih svjetskih organizacija koje će isporučiti provjereni hardver te četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanja i kontrole. Projekt je ukupno vrijedan 37.099.342,50 kuna, a provodit će se do prosinca 2023. godine.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovako će izgledati robot za prikupljanje otpada s dna Jadrana
PROJEKT SEACLEAR Pilot područja gdje će roboti pronalaziti i čistiti otpad
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.