3 min. čitanja

PROJEKT PROTEUS Cousteau sve bliže 'podmorskoj svemirskoj stanici'

PROJEKT PROTEUS Cousteau sve bliže 'podmorskoj svemirskoj stanici'
Foto: PROTEUS

Projekt Proteus zamišljen je kao podmorska verzija Međunarodne svemirske postaje koja će znanstvenicima omogućiti da provode duže podmorske istraživačke misije.

Čini se da bi se planovi Fabiena Cousteaua - unuka legendarnog Jacquesa-Yvesa Cousteaua - za izgradnju futurističkog podmorskog staništa zvanog Proteus na Karibima, mogli početi ostvarivati.

Naime, potpisivanjem ugovora o partnerstvu s američkom Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu (NOAA) učinjen je veliki korak u tome smjeru.

Projekt Ocean Learning Center (FCOLC), PROTEUS™ zamišljen je kao podmorska verzija Međunarodne svemirske postaje. To će biti platforma za globalnu suradnju među vodećim svjetskim istraživačima, akademicima, vladinim agencijama i korporacijama za unaprjeđenje znanosti u korist budućnosti planeta.

Podmorska istraživačka stanica unaprijedit će znanstvena i oceanska istraživanja tako što će znanstvenicima omogućiti dugotrajan rad u provođenju raznih istraživačkih misija. Koncept je najavljen prije gotovo tri godine.

Foto: PROTEUS

U to vrijeme, usred pandemije, Cousteau je rekao da planira izgraditi "najnapredniju svjetsku podmorsku znanstvenu istraživačku stanicu" četiri puta veću od bilo koje prethodne. Predviđeni trošak bio je 135 milijuna američkih dolara.

NOAA navodi kako se nada da će projekt pomoći u rješavanju nekih od najhitnijih problema planeta, uključujući one povezane s klimatskim promjenama. Plan je izgraditi stanište na dubini od 18 metara kod otoka Curaçao.

Kako bi omogućio istraživačima da proučavaju oceanski okoliš tijekom duljeg vremenskog razdoblja, Proteus bi trebao ponuditi najsuvremenije znanstvene laboratorije, stambene prostore, vrtove za proizvodnju hrane i postrojenje za video produkciju kako bi se ostvario prijenos uživo.

- Ovo partnerstvo ima potencijal uvelike proširiti naše mogućnosti u proučavanju oceana - rekao je direktor NOAA Ocean Exploration Jeremy Weirich. Dužim boravkom u ovom novom oceanskom laboratoriju moći će se otkriti tajne oceana kako bismo mogli bolje upravljati, održivo koristiti, štititi i cijeniti njegove resurse.

Foto: PROTEUS

Prema partnerskom kooperativnom ugovoru o istraživanju i razvoju, NOAA navodi da će omogućiti pristup znanstvenim stručnjacima, plovilima i drugoj tehnologiji, planovima ekspedicija i rezultatima misije koji su relevantni za aktivnosti Proteusa, kao i omogućiti pristup svojim objektima na obali i u oceanima.

- Na Proteusu ćemo imati pristup oceanu 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, što će omogućiti dugoročne studije uz kontinuirano ljudsko promatranje i eksperimentiranje - rekao je Fabien Cousteau.

- Uz suradnju s NOAA-om, otkrića do kojih možemo doći - u vezi s refugijima, superkoraljima, lijekovima koji spašavaju živote, podacima o mikro okolišu povezanim s klimatskim događajima i mnogim drugim – bit će doista revolucionarna. Radujemo se dijeljenju tih priča sa svijetom - dodao je.

Partneri kažu da mogu poduzimati zajedničke ekspedicije, razmjenjivati osoblje i dijeliti metode rada, prenosi Divernet.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod Jacquesa Coustea mjerio je radijaciju u Jadranu – Hrvatski znanstvenik: “Ni danas ne možemo do podataka!” | | Morski HR
Istraživanje Jadranskog mora planetarno poznatog istraživača mora i podmorja Jacquesa Coustea obavijeno je kontroverzama i u nekim dijelovima velom tajne. Njegov brod, na kojem osobno u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.