1 min. čitanja

Projekt prilagodbe klimatskim promjenama poseban naglasak stavit će na infrastrukturu u turističkim mjestima

Projekt prilagodbe klimatskim promjenama poseban naglasak stavit će na infrastrukturu u turističkim mjestima
Foto: Pixabay/Ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 84,2 milijuna kuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Svjedoci smo ekstremnih vremenskih uvjeta s kojima smo ušli u ovu jesen i nema dvojbe da su oni jasan znak klimatskih promjena. Ulaganjem u odgovarajuću infrastrukturu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost žele ojačati otpornost naših gradova i općina na sadašnje i buduće promjene, odnosno štete koje klimatske promjene mogu prouzročiti - istaknuo je ministar Davor Filipović.

Stoga su jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz javni poziv Fonda za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama osigurali 84,2 milijuna kuna.

Konkretno, riječ je o razvoju zelene infrastrukture koja obuhvaća i ulaganja u očuvanje i obnovu staništa, ali i u formiranje novih zelenih površina, uključujući drvorede, urbane šume i šetnice te sigurne točke za slučaj ekstremnih meteoroloških uvjeta (primjerice, skloništa od toplinskih valova).

Dodatno, sufinancira se i ozelenjivanje nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza te javnih parkirališta, parkova i ostalih mreža javnih okupljanja. Projekti mogu uključivati i izgradnju mreža za pješačenje ili biciklističke infrastrukture u gradovima, pogotovo turističkim mjestima, ali i izgradnju javnih slavina s vodom za piće.

Uz to, novčana sredstva će biti dostupna i za projekte informiranja javnosti o klimatskim promjenama te projekte edukacije u školama i vrtićima.

Zainteresirane jedinice regionalne i lokalne samouprave Fondu mogu dostaviti svoju prijavu, koja može sadržavati jedan ili više projekata za koje je moguće dobiti sufinanciranje od maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 80 posto opravdanih troškova. Iznimno, gradovi s više od 35.000 stanovnika i županije mogu dostaviti maksimalno dvije prijave.

Novac će se dodjeljivati do iskorištenja dostupnog budžeta, o čemu će obavijest biti objavljena na stranicama Fonda, piše HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.