2 min. čitanja

Proizvodnja obnovljive energije dosegnula rekordne razine

Proizvodnja obnovljive energije dosegnula rekordne razine
Foto: Pexels

Prema posljednjem izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), rat u Ukrajini i rastuće cijene fosilnih goriva pridonijeli su ubrzanju razvoja obnovljive energije, koja je sada na putu da prestigne ugljen i postane najveći svjetski izvor električne energije u roku od 3 godine, prenosi Earth.org.

Obnovljiva energija postat će najveći izvor globalne proizvodnje električne energije do 2025. godine, a do 2027. svijet će imati dvostruko više obnovljivih kapaciteta nego u prethodnih pet godina, objavila je IEA. Obećavajući nalazi predstavljeni su u Renewables 2022, najnovijem izvješću IEA-e o trenutnom statusu tržišta. Prema Agenciji, globalna energetska kriza pokrenula je “zamah bez presedana” u sektoru obnovljivih izvora energije, prisiljavajući zemlje da pronađu alternative za zamjenu sve skupljih fosilnih goriva i ubrzaju razvoj solarne, vjetroelektrane i drugih čistih izvora energije.

Vjetar i sunce zadovoljili su 77% rasta globalne potražnje za električnom energijom
Rast globalne potražnje za električnom energijom u potpunosti je zadovoljen obnovljivom energijom u prvoj polovici 2022., čime je zaustavljen porast korištenja fosilnih goriva. Globalna potražnja za električnom energijom porasla je 3% u prvoj polovici 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle god…

Europska unija, čije zemlje desetljećima uvelike ovise o ruskom plinu, posljednjih je godina u velikoj mjeri povećala obnovljivu energiju. Prvi podaci pokazuju da je 2022. godina na putu da bude rekordna godina za europsko solarno fotonaponsko tržište. Do 2030. očekuje se da će udio obnovljivih izvora energije u energetskoj mješavini EU-a dosegnuti 69%, u usporedbi s prošlogodišnjih 37%.

Rast kapaciteta obnovljive energije uštedio je EU-u približno 99 milijardi eura u izbjegnutom uvozu plina između ožujka i rujna, pokazalo je nedavno izvješće Europske komisije. Ali Europa nije sama. Kina, Sjedinjene Države i Indija, čiji je gospodarski rast uglavnom bio potaknut ugljenom i plinom, napravile su velike korake u predanosti prelasku na alternativne izvore energije u svjetlu svojih ciljeva nulte neto energije.

Prema IEA-i, Kina će ostati “dominantan igrač” i činit će gotovo polovicu svih novih globalnih povećanja kapaciteta obnovljive energije u sljedećih pet godina. U međuvremenu, američki Zakon o smanjenju inflacije – najveći zakon o klimi u povijesti zemlje – pružio je značajnu potporu širenju obnovljive energije, prenosi portal Klimatske promjene.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.