2 min. čitanja

Proizvodnja električne energije iz odobalnih vjetroelektrana osigurala bi energetsku samodostatnost Istre

Proizvodnja električne energije iz odobalnih vjetroelektrana osigurala bi energetsku samodostatnost Istre
Foto: Pixabay

Preliminarnom studijom htjelo se doći do utvrđivanja potencijala pučinskih vjetroelektrana na području Istarske županije.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije-IRENA-e Dalibor Jovanović sudjelovao je prošli tjedan na potpisivanju ugovora financiranih iz Fonda za bilateralne odnose u okviru Poziva 'Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije'.

Odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odabrano je 12 bilateralnih inicijativa.

Među njima je i inicijativa COOPwind – Bilateralna suradnja za proizvodnju vjetroenergije na moru (Bilateral cooperation for offshore wind energy production), koju je u prijavila IRENA (nositelj inicijative), uz sudjelovanje norveškog partera - Stiftelsen Seed Forum Norway, donosi portal Energetika.

Projekt COOPwind usmjeren je na pripremu preduvjeta za razvoj offshore vjetroelektrana na području Istarske županije bilateralnom suradnjom s norveškim partnerima, objavljeno je na stranicama IRENA-e.

Potencijalna proizvodnja električne energije iz odobalnih (offshore) vjetroelektrana utvrđena je preliminarnim studijama kao jedini značajan izvor koji bi mogao osigurati energetsku samodostatnost Istarskog poluotoka.

Kroz projektne aktivnosti bit će izrađena preliminarna studija za utvrđivanje potencijala gradnje pučinskih vjetroelektrana na području Istarske županije.

Vrijednost projekta je 99.920.40 eura, od čega udio IRENA-e iznosi 62.174,40 eura. Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma, piše Energetika.

PROJEKT VJETROELEKTRANE Procedure su preduge, a tehnologija se brzo mijenja | | Morski HR
Hrvatska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i njihovim korištenjem može postati energetski neovisna. No koliko god poduzetnici i mediji upozoravali da hrvatska birokracija guši

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.