4 min. čitanja

Proizvodimo rekordne količine jednokratne plastike

Proizvodimo rekordne količine jednokratne plastike
Foto: Unsplash

SVIJET - U najnovijem izvješću navodi se da dodatni plastični otpad stvoren u dvije godine iznosi gotovo jedan kilogram više za svaku osobu na planetu, a potaknut je potražnjom za fleksibilnim plastikama za pakiranje.

Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada, a recikliranje se ne povećava dovoljno brzo da bismo se mogli uspješno nositi s navedenim problemom.

Svijet proizvodi rekordnu količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu, uglavnom napravljenog od polimera stvorenih iz fosilnih goriva, unatoč globalnim naporima da se smanji onečišćenje plastikom i emisija ugljika, navodi se u novom izvješću objavljenom u ponedjeljak koje prenosi CNN.

Drugi Indeks proizvođača plastičnog otpada pokazao je da je svijet proizveo 139 milijuna metričkih tona jednokratnog plastičnog otpada u 2021., što je 6 milijuna metričkih tona više nego 2019. kada je objavljen prvi indeks.

U izvješću se navodi da dodatni plastični otpad stvoren u te dvije godine iznosi gotovo jedan kilogram više za svaku osobu na planetu. Potaknut je potražnjom za fleksibilnim plastikama za pakiranje poput folija i vrećica.

Posljednjih su godina vlade diljem svijeta najavile politiku smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu, zabranjujući proizvode poput slamki za jednokratnu upotrebu, jednokratnog pribora za jelo, posuda za hranu, pamučnih štapića za uho, vrećica i balona.

U srpnju je Kalifornija postala prva američka država koja je objavila vlastite ciljeve uključujući smanjenje od 25 posto prodaje plastične ambalaže do 2032.

U prosincu je Velika Britanija proširila popis zabranjenih artikala na pladnjeve za jednokratnu upotrebu, štapiće za balone i neke vrste polistirenskih čaša i posuda za hranu. Zabrane su također na snazi u Europskoj uniji, Australiji, Indiji i drugdje.

No izvješće je pokazalo da se recikliranje ne povećava dovoljno brzo da bi se nosilo s količinom proizvedene plastike, što znači da je vjerojatnije da će rabljeni proizvodi biti bačeni na odlagališta, na plaže, u rijeke i oceane nego da će se reciklirati u pogonima.

Indeks je naveo samo dvije tvrtke u petrokemijskoj industriji koje recikliraju i proizvode reciklirane polimere u velikom obimu: tajvanski konglomerat Far Eastern New Century i tajlandski Indorama Ventures, najveći svjetski proizvođač recikliranog PET-a za boce za piće.

Indorama Ventures je broj četiri na popisu 20 najvećih svjetskih proizvođača čistih polimera koji se koriste u plastici za jednokratnu upotrebu.

Listu predvodi američki naftni velikan Exxon (XOM)Mobil, a slijede kineski Sinopec (SHI) i američki Dow, prema izvješću.

U proizvodnji polimera namijenjenih za plastiku za jednokratnu upotrebu, tih 20 tvrtki generiralo je oko 450 milijuna metričkih tona emisija stakleničkih plinova - otprilike istu količinu ukupnih emisija kao Ujedinjeno Kraljevstvo, prema Carbon Trustu i Wood Mackenzieju, koji su analizirali podatke.

- To pokazuje izvan svake sumnje da problem plastičnog onečišćenja postaje mnogo veći i da ga pokreću proizvođači polimera, koji su naravno potaknuti sektorom nafte i plina - rekao je Andrew Forrest.

On predlaže "polimernu premiju" za svaki kilogram plastičnog polimera napravljenog od fosilnih goriva kako bi se ljudima, tvrtkama i vladama dao financijski poticaj da više recikliraju.

- U naprednom svijetu, to plaćanje za polimere dovest će do automatskog mehaniziranog prikupljanja. U zemljama u razvoju, to će dovesti do toga da ljudi koji inače ne bi imali posao, imaju posao kako bi osigurali da plastični otpad ne ode u ocean, da nema plastičnog otpada na ulicama, da nema plastičnog otpada koji truje divlje životinje - istaknu je.

Prošle je godine Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš, najviše svjetsko tijelo za donošenje odluka o okolišu, pristala izraditi prvi svjetski globalni sporazum o plastičnom onečišćenju, prenosi HRT.

Međuvladin odbor radi na izradi pravno obvezujućeg sporazuma koji bi se bavio cijelim životnim ciklusom plastike, od njezine proizvodnje i dizajna do zbrinjavanja, do roka 2024. godine.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina. Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike
VIDEO Hobotnica se sklonila u plastičnu čašu, ronioci joj pomogli da ju zamjeni školjkom
Poznato je da su hobotnice izuzetno inteligentna, ali i emotivna bića. Jedna mala jedinka zaštitu od predatora odlučila je pronaći u plastičnoj čaši, ali su je ronioci uspjeli pridobiti da ju zamjeni školjkom. Dimenzije i građa mozga hobotnice relativno sliči ljudskom. Međutim, cijelo joj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.