2 min. čitanja

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna

Gotovo sav plastični otpad koji završi u moru dolazi s kopna
Foto: Unsplash

SVIJET - Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica Europske unije porastao je za 22 posto po osobi, a plastika u okolišu može ostati nerazgrađena i do 500 godina.

Otpad koji nastane na kopnu čini oko 80 posto morskog otpada u Europi od čega je otprilike 85 posto plastika, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) 'Od izvora do mora - neispričana priča o morskom otpadu', koje prenosi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Novo izvješće koje je objavila EEA prva je europska studija koja holistički sagledava kako otpad nastaje i preko naših rijeka završava u europskim morima, stoji u priopćenju iz DOOR-a.

Izvješće nudi 10 preporuka kojima bi se nadopunilo djelovanje Europske unije kroz Akcijski plan EU-a o nultom onečišćenju, Akcijski plan za kružno gospodarstvo (uključujući Strategiju za plastiku), Okvirnu direktivu o pomorskoj strategiji i Direktivu o plastici za jednokratnu uporabu.

Unatoč mjerama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od gospodarskog rasta. Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica EU-a po osobi porastao je za 22 posto, kao i količina pogrešno gospodarenog plastičnog otpada.

Većina korištenih i odbačenih plastičnih predmeta se ili reciklira, spaljuje ili pohranjuje u objekte za odlaganje otpada, ali zbog ograničenja u kapacitetima za gospodarenje otpadom, dio još uvijek ulazi u naša mora i oceane, što ga čini primarnim izvorom morskog otpada.

U nekim slučajevima postojanost plastike znači da ona može trajati do 500 godina u okolišu.

Nove preporuke usmjerene su na bolje korištenje postojećih i novih izvora podataka radi boljeg praćenja problematičnih područja, a akcije čišćenja i nadzor znanstvenika volontera tu su neprocjenjivi.

Tehnologija također igra sve važniju ulogu, budući da detekcija putem satelita, zrakoplova, bespilotnih letjelica i umjetne inteligencije može pomoći u razumijevanju prikupljenih ‘velikih podataka’.

Sve to potrebno je kako bi se potaknulo političko odlučivanje u zemljama i zajednicama koje se suočavaju s najvećim problemima lošeg gospodarenja otpadom, stoji u priopćenju. Cijeli izvještaj može se pročitati OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

IUCN: Svakog dana u Sredozemlju završi 500 brodskih kontejnera plastike!
IUCN, Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) u svom novom opsežnom izvješću procjenjuje da svake godine u Sredozemnom moru završi oko 229.000 tona plastike, što odgovara preko 500 brodskih kontejnera sva…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.