2 min. čitanja

VIDEO Hobotnica se sklonila u plastičnu čašu, ronioci joj pomogli da ju zamjeni školjkom

VIDEO Hobotnica se sklonila u plastičnu čašu, ronioci joj pomogli da ju zamjeni školjkom
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Poznato je da su hobotnice izuzetno inteligentna, ali i emotivna bića. Jedna mala jedinka zaštitu od predatora odlučila je pronaći u plastičnoj čaši, ali su je ronioci uspjeli pridobiti da ju zamjeni školjkom.

Dimenzije i građa mozga hobotnice relativno sliči ljudskom. Međutim, cijelo joj je tijelo isprepleteno neuronima i većina ih se nalazi u krakovima, ne u mozgu. Znanstvenici pored toga vjeruju da za gledanje ne koristi samo oči već cijelu kožu.

Iako uglavnom živi samo godinu-dvije, može se podičiti sposobnošću planiranja. Poput sisavaca, primjerice, plijen zna spremiti 'za poslije'.

- Vrlo je zagonetno kako i kada je to naučila - rekao je za Hinu Marko Miliša, izvanredni profesor na PMF-u u Zagrebu. On smatra da takvo ponašanje hobotnicama nije urođeno.

Hranu ponekad skriva u ljuske ili rupe koje zatvara kamenjem. Donedavno se mislilo da takva ponašanja mogu demonstrirati samo ljudi, neki primati i određene vrste ptica.

Zna, osim toga, odvrnuti čep na boci ili otvoriti kutiju kako bi došla do hrane. Izvrsna je također u testovima memorije. Može raspoznati različite ljude, čak kada su jednako odjeveni.

Fascinantna je i njihova briga za potomstvo. Kod nekih vrsta, ženke danonoćno štite oplođena jaja za vrijeme čega se manje ili više iscrpe, ponekad i ugibaju od gladi.

Nedavno je, osim toga, objavljeno kako je tim stručnjaka proučio više od 300 znanstvenih studija koje potvrđuju da hobotnice pokazuju emocije, od radosti i uzbuđenja do tuge i boli.

Ova nevjerojatno prilagodljiva bića uspjela su preživjeti stotinama milijuna godina u oceanima punim predatora. Njihove prilagodbe na okolinu hitrije su nego u bilo koje druge životinje, promjena kamuflaže događa se brže od najbržeg treptaja oka.

A kako je jedna mala hobotnica 'zaštitu' od predatora odlučila pronaći u plastičnoj čaši, te kako su je ronioci uspjeli pridobiti da čašu zamjeni školjkom, pogledajte u videu:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hobotnice drži kao kućne ljubimce: “Najviše vole orade i kozice!”
- Došli smo u uvalu i - klasična priča; imamo dvi razmažene hobotnice - počinje muškarac u uvodu videa koji je ubrzo postao viralan. I stvarno, nešto poslije, u kadru se pojavljuju hobotnice kapitalci. A kako ne bi i bili kad ih hrani, ni manje, ni više, nego oradama. I
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.