>
  3 min. čitanja

Prognostičarka: "Očekujemo burnije procese, posebno moraju paziti ove skupine ljudi..."

Prognostičarka: "Očekujemo burnije procese, posebno moraju paziti ove skupine ljudi..."
Foto: DHMZ / HRT

U Hrvatskoj je jučer bio vrhunac prvog ovogodišnjeg toplinskog vala. Upravo je u Kninu u 14 sati izmjereno čak 40 stupnjeva. Atmosfera je ipak nestabilnija nego proteklih dana pa je bilo i kiše, ali bez osjetnijeg osvježenja. Što nas čega u idućim danima te kako pružiti pomoć onima koji su doživjeli ekstremne vrućine, za emisiju "Studio 4", odgovorili su meteorologinja Tomislava Hojsak i dr. Jozo Brkić.

Kako pružiti prvu pomoć osobama koje su doživjele ekstremne vrućine?

Visoke temperature opasne su za zdravlje. Posebno moraju pripaziti svi oni sa zdravstvenim tegobama i kroničnim bolestima, starije osobe, trudnice i mala djeca.

Mjerodavne službe i ove godine upozoravaju roditelje da tijekom ekstremnih vrućina ne ostavljaju djecu samu u automobilu, jer u kratkom vremenu temperatura može drastično porasti.

Dr. Jozo Brkić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba otkrio je kako bilježe povećan broj intervencija.

- Mi to pratimo u zadnje vrijeme, uočili smo povećanje intervencija od 10 posto što je razumljivo kada se radi o takvim situacijama. Osobe se najčešće žale na slabost, povećanu žeđ, opće loše osjećanje, vrtoglavicu i glavobolje. Dosad nismo imali ekstremnih slučajeva toplinskih udara - rekao je.

- Spominjemo osjetljive skupine u koju spadaju djeca, trudnice, stariji i kronični bolesnici. Treba izbjegavati i djelovati preventivno. Savjetujemo ne izlaziti od 10 do 17 sati, uzimati dosta tekućine, rashladiti prostore te apeliram da stariji sugrađani ne izlaze ako baš ne moraju. Tako ćemo smanjiti broj naših intervencija i pomoći im - kazao je.

Naglasio je kako se osobama koje su doživjele ekstremne vrućine, najbitnije da ih sa makne u hlad, stavi noge na povišeno mjesto i pratiti vitalne funkcije te je rashlađivati.

"Ne davati lijekove za sniženje temperature"

- Ako se dogodi da je osoba bez svijesti ili smušena - onda je treba poleći na bok, pozvati hitnu pomoć i do dolaska raditi sve što je već spomenuto. Ne davati ništa za snižavanje temperature, tu lijekovi za sniženje neće pomoći niti se daju - upozorio je.

Upitan može li se unesrećenima davati slatka i slana ili samo neutralna voda, objasnio je kako sve ovisi od situacije.

- Sve ovisi, ako se radi o osobi koja je radila u ekstremnim uvjetima i gubila elektrolite, može se staviti na litru vode pola žlice soli i pet do šest malih žlica šećera. Ako nije bila u takvim uvjetima, dovoljno je davati vodu - rekao je.

Naglasio je kako treba brinuti da razlika u temperaturi između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bude prevelika.

- To se odnosi na prostore u kojima boravimo te na klimatizaciju u automobilima. Ne treba biti prevelika razlika. Pogotovo se to odnosi na automobile. Uvijek je dobro prije dolaska na destinaciju ugasiti klima uređaj - dodao je.

Crveno upozorenje za Osječku regiju
Foto: DHMZ / HRT

Hojsak: Ovakvo vrijeme nije uobičajeno za lipanj

Meteorologinja Tomislava Hojsak istaknula je kako su se najniže noćne temperature noćas kretale između 20 i 24 stupnja.

- U unutrašnjosti su najniže temperature bile između 20 i 24 stupnja. Bilo je dosta vlage te je bilo dosta sparno - rekla je.

Ipak, najavila je promjenu vremena zbog hladne fronte koja dolazi sa zapada.

- Hladna fronta koja se tijekom jučerašnjeg dana približila sa zapada, donijela je izrazitu nestabilnost na Alpama, još se nije spustila do nas, ali ipak - danas se očekuju burniji procesi - kazala je.

Naglasila je kako će fronta zahvatiti Slavoniju, gdje će temperature ići do 32 stupnja te da će u takvoj situaciji doći do tuče i nevremena.

- I dalje će biti dosta vruće u Dalmaciji uz temperaturu između 32 i 34 stupnja. Ovakvo vrijeme nije uobičajeno za lipanj premda posljednjih desetljeća svjedočimo i izraženim valovima vrućine u lipnju. Prosječne jutarnje vrijednosti su između 12 i 15 stupnjeva tako da je ovih 24 dosta iznad prosjeka - dodala je za emisiju "Studio 4".

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.