2 min. čitanja

PROGLAŠENO STANJE KATASTROFE Izlila se nafta i prekrila plaže u Tajlandu

PROGLAŠENO STANJE KATASTROFE Izlila se nafta i prekrila plaže u Tajlandu
Foto: Youtube / Twitter / Screenshot

BANGKOK – Guverner pokrajine na istoku Tajlanda proglasio je izvanredno stanje nakon što je naftna mrlja naplavila pješčanu plažu, zatvorivši restorane i trgovine u zastoju turističke industrije pogođene pandemijom.

Guverner Rayonga Channa Iamsaeng proglasio je pogođenu plažu područjem katastrofe i naredio da se u subotu zatvori za kupanje i komercijalne aktivnosti.

https://twitter.com/AFPphoto/status/1487413971552460804?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1487413971552460804%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAFPphoto2Fstatus2F1487413971552460804widget%3DTweet

Procjenjuje se da je oko 20-50 tona nafte iscurilo u utorak navečer u Tajlandskom zaljevu iz podmorskog crijeva korištenog za utovar tankera na privezištu na moru u vlasništvu kompanije Star Petroleum Refining Co.

Curenje je zaustavljeno za nekoliko sati, priopćila je tvrtka, ali pokušaji sprječavanja naftne mrlje da dođe do plaže Mae Ramphueng u pokrajini Rayong jugoistočno od Bangkoka bili su neuspješni.

Veliki dio mrlje ostaje na moru i postoji zabrinutost da bi mogao pogoditi Koh Samet, popularni turistički otok koji se upravo počinje oporavljati od pada pandemije koronavirusa zajedno s ostatkom te iznimno popularne azijske turističke zemlje.

Područje uz plažu uvelike ovisi o turistima, a osim turističke djelatnosti, zagađenje je pogodilo i lokalnu ribarsku industriju.

– Zbog Covida-19 i letargične ekonomije bilo je manje gostiju, a ovo izlijevanje nafte je poput čavala u lijes – rekao je Korn Thongpiijit, koji upravlja odmaralištem Barnsabhaisabai, točno na mjestu gdje su vlasti krenule s operacijama čišćenja.

Tajlandski odjel ekološke akcijske skupine Greenpeace rekao je da je to izlijevanje bilo drugo u koje je uključen Star Petroleum nakon incidenta 1997. godine.

Izdalo je priopćenje u kojem zahtijeva da naftna kompanija pokaže jasnu odgovornost za nesreću, plati čišćenje i izda cjelovito izvješće o gospodarskim, društvenim i ekološkim utjecajima izlijevanja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.