3 min. čitanja

Privremena obustava ribolova plivaricama srdelarama kroz siječanj i veljaču

Privremena obustava ribolova plivaricama srdelarama kroz siječanj i veljaču
Foto: Morski HR

Na mrežnim stranicama Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo objavljena je obavijest o mogućnosti financiranja privremene obustave za gospodarski ribolov na moru plivaricom srdelarom tijekom siječnja i veljače 2022. godine.

Privremena obustava ribolova srdelarom je definirana člankom 7. Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom (NN 18/2019, 101/2019, 115/19, 16/2020; 28/2020; 84/2020; 141/2020; 65/2021; 126/2021). Ribolov plovilima koja obavljaju ribolov okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom zabranjen je u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske u razdoblju od 17. siječnja u 00:00 sati do 15. veljače u 24:00 sata te od 1. svibnja u 00:00 sati do 30. svibnja u 24:00 sata.

Za prvo razdoblje obustave postoji mogućnost financiranja koja još nije sigurna, a ovisi o odobrenju novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Oni ribari koji žele pokušati ostvariti tu mogućnost financiranja, moraju se odlučiti na to da ribarskim plovilom ne obavljaju NIKAKVU RIBOLOVNU AKTIVNOST tijekom trajanja privremene obustave te da plovilo ostane vezano u luci, a dodatno, ni članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost. To znači da ako vlasnik plovila ima drugo plovilo, ne smije radnike koristiti na tom plovilu ili na bilo kojim drugim poslovima (popravku plovila, mreža, prijevozu putnika itd.).

Ukoliko ribar nije zainteresiran da pokuša ostvariti potporu za privremenu obustavu, može i dalje obavljati ribolov drugim alatima koje ima upisane na povlastici ili koristiti plovilo u druge svrhe (na primjer prijevoz putnika).

Obavijest prenosimo u cijelosti:

„Obavještavaju se zainteresirani da je u razdoblju od 17. siječnja 2022. godine u 00:00 sati do 15. veljače 2022. godine u 24:00 sata proglašena privremena obustava okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama na području cijelog ribolovnog mora Republike Hrvatske

Za navedeno razdoblje postoji mogućnost financiranja prema novoj Uredbi o  Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, u okviru novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

VAŽNA NAPOMENA !!!

Uvjeti i kriteriji za dodjelu potpore nisu konačni te korisnik koji sudjeluje prihvaća odnosno pristaje na njihove moguće izmjene i/ili dopune.

Konačni uvjeti, kriteriji, način dodjele i izračun potpore će se utvrditi odgovarajućim propisom nakon odobrenja novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Dodatno, navedeno znači da će se i Odluke o dodjeli kao i Odluke o isplati donositi tek nakon odobrenja gore navedenoga Programa.

Neki od osnovnih uvjeta su da ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost tijekom trajanja privremene obustave te mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2020. i 2021. godine, od čega najmanje 51% ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova. Više informacija o uvjetima i obvezama može se pronaći ovdje.

Svi koji su zainteresirani i planiraju zatražiti potporu, dužni su:

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje od 17. siječnja do 15. veljače 2022. godine.

Zahtjevi za potporu se podnose preporučenom poštom ili osobno, u zatvorenoj omotnici na čijoj poleđini treba čitko ispisati ime i adresu pošiljatelja i dostaviti je na adresu:

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva

Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb

s naznakom: „Zahtjev za potporu – privremena obustava plivaričarski ribolov siječanj/veljača 2022. – NE OTVARATI“.

Važno je napomenuti da se tijekom razdoblja privremene obustave ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost, te ribarsko plovilo mora biti vezano u luci. Iznimno, korisnik uslijed nepredviđenih okolnosti ili više sile ili u cilju remonta ribarskog plovila, može premjestiti ribarsko plovilo, ali uz prethodno pribavljeno odobrenje Uprave ribarstva. Zahtjevi za odobrenje premještaja i vezane obavijesti se dostavljaju na e-mail adresu: eufondovi.ribarstvo@mps.hr

NAPOMENA: gore navedene obveze ne odnose se na redovni lovostaj koji je proglašen u razdoblju od 24. prosinca do 16. siječnja 2022. godine i od 16. veljače do 28. veljače 2022. godine (za ova razdoblja redovne zabrane ribolova ne postoji mogućnost financiranja).“

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.