2 min. čitanja

PRISJEĆANJE NA NEVERU „Valovi su izbacili trajekt na obalu, a mene i brata su odvojili od majke“

PRISJEĆANJE NA NEVERU „Valovi su izbacili trajekt na obalu, a mene i brata su odvojili od majke“
Photo: Youtube/Screenshot

TRPANJ – Bilo je ljeto 1990. godine i nevera koja se stvorila doslovno ni iz čega. Na pola puta između Ploča i Trpnja na poluotoku Pelješcu zatekla je putnika legendarnog Jadrolinijinog trajekta Pelješčanka koji i danas prometuje na toj relaciji. Prisebnošću posade na brodu, ali i mještana na pristaništu koji su pomogli žurnog iskrcavanju putnika, srećom nitko nije stradao. Oštećen je tek trajekt.

Svoje sjećanje obnovila je Sonja Grubišić Grozdek iz Zagreba koja se tog 6. srpnja s majkom i bratom zatekla usred nevere na trajektu. Svoje iskustvo podijelila je s nama.

– Putovali smo iz Ploča za Trpanj. Perna, kraj Orebća nam je bila krajnja destinacija. Cijelu noć smo putovali vlakom da bi ujutro stigli do Orebića. Plan je bio provesti cijelo ljeto s rođacima u kampu. Mama nas je samo dopratila do Perne i nakon dva dana se vraćala za Zagreb.

Iz Ploča smo isplovili po vrlo mirnom vremenu. Pravi ljetni dan. Bez vjetra. Negdje na sredini kanala je počelo puhati i navukli su se oblaci. Brod je nastavio prema Pelješcu i kada je pokušao pristati, vjetar je već poprimio orkanske razmjere. Zapravo su valovi izbacili trajekt na obalu. Brod je odvalio dobar dio mola na koji je pokušavao pristati.

Ono što je najviše obilježilo sjećanje na taj događaj je trenutak kad smo shvatili da je krenula nevera i da nas jako valja. Pristanak u Trpanj mi je zapravo bio najstrašniji jer su mene i brata (koji je tada imao 12 godina) razdvojili od mame. Kada su nas napokon skinuli s broda, smjestili su nas u obližnji kafić. Oboje smo bili u velikom strahu jer nigdje nismo mogli pogledom pronaći mamu. Neopisiva je bila sreća kad se uspjela izvući iz broda i doći do nas. U cijeloj nastaloj situaciji je bilo dobro što mama nije digla paniku i zapravo smo sve to vrlo dobro podnjeli. Sjećam se da je mama razgovarala s nekim mještanima koji su bili sa mnom i bratom i nitko se ne sjeća sličnog događaja.I meni je to bila jedinstvena avantura.

Photo: Wikimedia

Ali evo, prošlog ljeta s obitelji sam putovala na Korčulu i plovili smo prema Trpnju istom rutom, pa su me pristigla ova sjećanja – posvjedočila nam je o jednoj davnoj neveri Sonja Grubišić Grozdek.

A kako je to izgledalo, pogledajte u videu kojeg je od zaborava spasio još jedan svjedok događaja s Trpnja, Dražan Lapić koji je video stavio na Youtube. Video je snimio Smail Grbo.

Želite li podijeliti s nama Vašu morsku priču, pišite nam na adresu: info@morski.hr

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.