2 min. čitanja

Novljanski mesopusni običaji - narodno kolo i uskočke nošnje

Novljanski mesopusni običaji - narodno kolo i uskočke nošnje
Foto: Grad Novi Vinodolski

NOVI VINODOLSKI - Novljanke i Novljani uskoro će zaigrati narodno kolo u živopisnim nošnjama uz zvukove junačkih i domoljubnih pjesama muškaraca odjevenih u uskočke nošnje.

Čim prođu novogodišnji blagdani, u primorskim mjestima počinju pripreme za tradicionalne pokladne svetkovine - mesopusne narodne običaje.

U mjestima riječke okolice te će običaje oglasiti zvuk Antonjskog roga na blagdan svetoga Antuna, 17. siječnja, dok će u mnogim drugim mjestima zabavni programi početi već prve ovogodišnje subote, 7. siječnja.

Odanost pučkoj tradiciji, povezanu uz rimokatolički kalendar, od davnina gaje i čuvaju Novljani. Njihov mesopusni narodni običaj često je bio predmet istraživanja folklorista i etnomuzikologa, odnosno melografa.

Mesopusni narodni običaji ove će godine početi u četvrtak, 2. veljače, i to prvin napovidanjen, a završiti na Čistu srijedu, 22. veljače.

Novljanski mladići u odorama pučkih glazbenika obilaze i pozdravljaju kuće žitelja uz melodiju Ferde Livadića i njegove domoljubne budnice pisane na tekst Ljudevita Gaja, Još Hrvatska ni propala (dok mi živimo). Skladba je nastala prije točno 190 godina (1833. godine), a Gaj je te stihove napisao godinu ranije (1832.).

Kola, nošnje i domoljubne pjesme

Novljanke i Novljani tih mesopusnih dana zaigraju svoje narodno kolo u autohtonim ženskim i muškim, živopisnim narodnim nošnjama, a u kolu su pjevači junačkih i domoljubnih pjesama odjeveni u uskočke nošnje. Okosnica običaja je pučki igrokaz potaknut događajima iz vremena turskih pohoda po primorskim gradovima i njihovog paljenja tamošnjih kuća.

Onodobni turski zulum i njegovi protagonisti u ovim običajima svake godine simbolično bivaju osuđeni, a drevni pokladni običaji, koji su izvorno utemeljeni na nekadašnjim rimskim veselicama i zazivanju – nakon zime – plodnoga proljeća, potaknuli su i stvaranje višestoljetne bogate kulturne baštine, piše Hina, a prenosi portal Index.hr.

Novljanski narodni mesopusni običaji proglašeni su zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Osuda čovjeka od slame, Mesopusta, pisana je u tradicijskom stihu osmercu i na novljanskoj čakavštini. Najstariji takav tekst, zvan žitak ili život, sačuvan je do današnjih dana, a datira još iz 1718.

Značajno je da su žitelji Novog Vinodolskog baštinili svoje mesopusne običaje i u vremenima kada su oni zbog naizgled religijskih konotacija bili zabranjivani.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

“KANDALORA” Pokladni običaji s otoka Lastova | Morski HR
Na blagdan Gospe Kandalore, 2. veljače izlazi lira te svojim specifičnim, prodornim zvukom prati sve važne trenutke i radnje lastovskog poklada do Čiste srijede
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.