2 min. čitanja

Princ William daje podršku karipskim nacijama, ukoliko odluče postati republike

Princ William daje podršku karipskim nacijama, ukoliko odluče postati republike
Fto: Youtube / Screenshot

Britanski princ William rekao je da podržava i poštuje svaku odluku karipskih nacija o svojoj budućnosti, budući da Belize, Bahami i Jamajka razmišljaju o prekidu svojih veza s britanskom monarhijom.

Na kraju turneje sa suprugom Kate koju su obilježili prosvjedi zbog naslijeđa Britanskog Carstva, William, unuk kraljice Elizabete, priznao je da se odnos između tri karipske države i krune mijenja, piše Reuters.

– Sljedeće godine, znam da se svi veselite proslavi 50 godina neovisnosti – vaše zlatne godišnjice – rekao je u govoru u glavnom gradu Bahama, Nassauu.

– I s obzirom da Jamajka ove godine slavi 60 godina neovisnosti, a Belize prošle godine slavi 40 godina neovisnosti, želim reći ovo: podržavamo s ponosom i poštujemo vaše odluke o vašoj budućnosti. Odnosi se razvijaju. Prijateljstvo traje – kazao je britanski prijestolonasljednik.

Njegov govor najjasniji je pokazatelj da bi kraljevska obitelj podržala tri nacije koje su odbacile kraljicu kao šefa države, ponavljajući odluku koju je Barbados donio u studenom prošle godine.

Buckinghamska palača obično kaže da o takvim stvarima odlučuju lokalni ljudi i političari.

Tijekom svojih 70 godina na prijestolju – što je orijentir koji je turneja trebala obilježiti – kraljica Elizabeta je promatrala kako bivše britanske kolonije prekidaju veze, ali ona ostaje kraljica 15 kraljevstava, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Međutim, turneja Williama i Kate, vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, skrenula je pozornost na slabu potporu monarhiji na Karibima. Tijekom putovanja došlo je do prosvjeda i poziva na isplatu reparacija od strane Britanije i isprike za ropstvo.

U međuvremenu, jamajčanski premijer Andrew Holness rekao je Williamu izravno na sastanku u srijedu da njegova zemlja želi biti neovisna.

Neki britanski mediji također su kritizirali pogreške u odnosima s javnošću zbog kojih su se članovi kraljevske obitelji rukovali s jamajčanskom djecom kroz žičane ograde i druge pojave, koje je tabloid Daily Mirror okarakterizirao kao “gluhe” greške jer je rekao da se činilo da su povratak putu kolonijalizma.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ROĐENA JE NOVA REPUBLIKA Ova otočna zemlja se nakon 4 stoljeća oslobodila britanske kolonijalne potčinjenosti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.