Daleko najpoznatija blagdanska slastica, koja uveseljava sve naše ukućane, prijatelje, kolendare pa i nas same dok ih spravjamo, su prikle.
Bilo da ih zovite prikle, ili fritule i prsunate, uvijek nam izmame najširi osmijeh kad ih ugledamo na trpezi.
Kroz moja tradicijska gastro putovanja, susrela sam se sa brojnim ričetama (=receptima). Mogla bi iz iskustva rijet (=reći), da nijedna slastica nema toliko različitih verzija k'o naše prikle.
Na nedavno održanoj radionici prikala u svom domu, imala sam jednog od sudionika koji mi je s otoka Lopuda donio 10 različitih ričeta od prikala. Složit ćete se, pravo bogatstvo.
To samo govori o tome koliko je naša tradicijska gastronomija široka i složena. Rekla bi da svaka domaćica ima svoju ričetu koju je godinama usavršavala ali i svoju "ruku".
Nekad možete činiti od slova do slova po nekoj ričeti, ali neće vam ispast isto.
I to je čar naše tradicije. I sama imam nekoliko ričeta od prikala i ova koju imam je posebna i mogla bi reći blagdanska - baš radi te ožice (=žlice) marmelade!

Pola kila muke (=brašno)
2,5 dcl mlake vode
2,5 dcl mlaćenice (= stepka, tekućina koja preostaje nakon što se maslac odvoji od vrhnja mućenjem)
1 kocka freškoga kvasa (=svježeg kvasca)
1 vanilin šećer
1 limun šećer
Soli na vrh noža
Kupica rakije
Šaka šećera
Šaka grožđica koje ste pokišali (=umočili) u rumu
Gratana kora lemuna (=limuna)
I dobra ožica marmelade od naranče

U lončiću aktivirati kvas sa ožicom cukara i ožicom muke sa malo mlakog mlijeka.
U dublju posudu staviti muku, sve suhe sastojke koje ste izmiješali.
Dodati uzdigli kvasac i nakon njega mokre sastojke pomalo i istovremeno batiti kuhačom.
Batiti sve dok se ne počnu pojavljivati baloni.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se smjesa diže.
U dublju teću (=lonac, posudu) uliti litru biljnog uja i pustiti da se zagrije.
Uje ne smije doći do jako visoke temperature jer će vam prikle izvanka dobiti škuru boju a iznutra ostat sirove. A ako vam bude nedovoljno vruće onda će vam popiti uja bez obzira što ste stavili rakiju.
Uzimati tijesto, u lijevu šaku, polako istiskujući smjesu između palca i kažiprsta, a ozičicom (=žličicom) u desnoj ruci oblikovati loptice i ispuštati ih u uje.
Ako ste dobre sreće, same će se okretati i zabalati u teći, a ako niste, pomozite se s pantarulom (=viljuškom) i sami ih okrenite.

Ne šparajte (=štedite) na uju, one moraju plivati.
Ne stavljajte ih previše jer se neće moć okrenuti, pošto će se sudarati, a i rashladiti će vam se uje pa ste u problemu .
A ako vam se i nakon ove ričete postupak priganja (=pripreme u vrućem uljku) čini kompliciran, uvijek vam ostaje način da ih oblikujete ožičicom koju ste prethodno skvasili u uje i tako ih ispuštate pomalo jednu za drugom na priganje.
Prigane posuti cukarom koji ste izmiješali s kanjelom (=cimetom).
Uz ovu moju lijepu ričetu, svima želim Sretan i Blagoslovjen Božić.
Katija Guljelmović
© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev