3 min. čitanja

PRIKLE (FRITULE ILI PRSUNATE) Recepti dubrovačkog primorja

PRIKLE (FRITULE ILI PRSUNATE) Recepti dubrovačkog primorja
Foto: Katija Guljelmović

Daleko najpoznatija blagdanska slastica, koja uveseljava sve naše ukućane,  prijatelje, kolendare pa i nas same dok ih spravjamo, su prikle.

Bilo da ih zovite prikle, ili fritule i prsunate, uvijek nam izmame najširi osmijeh kad ih ugledamo na trpezi.

Kroz moja tradicijska gastro putovanja, susrela sam se sa brojnim ričetama (=receptima). Mogla bi iz iskustva rijet (=reći), da nijedna slastica nema toliko različitih verzija k'o naše prikle.

Na nedavno održanoj radionici prikala u svom domu, imala sam jednog od sudionika koji mi je s otoka Lopuda donio 10 različitih ričeta od prikala. Složit ćete se, pravo bogatstvo.

To samo govori o tome koliko je naša tradicijska gastronomija široka i složena. Rekla bi da svaka domaćica ima svoju ričetu koju je godinama usavršavala ali i svoju "ruku".

Nekad možete činiti od slova do slova po nekoj ričeti, ali neće vam ispast isto.

I to je čar naše tradicije. I sama imam nekoliko ričeta od prikala i ova koju imam je posebna i mogla bi reći blagdanska - baš radi te ožice (=žlice) marmelade!

Potrebni sastojci:

Pola kila muke  (=brašno)

2,5 dcl mlake vode

2,5 dcl mlaćenice (= stepka, tekućina koja preostaje nakon što se maslac odvoji od vrhnja mućenjem)

1 kocka freškoga kvasa (=svježeg kvasca)

1 vanilin šećer

1 limun šećer

Soli na vrh noža

Kupica rakije

Šaka šećera

Šaka grožđica koje ste pokišali (=umočili) u rumu

Gratana kora lemuna (=limuna)

I dobra ožica marmelade od naranče 

U lončiću aktivirati kvas sa ožicom cukara i ožicom muke  sa malo mlakog mlijeka.

U dublju posudu staviti muku, sve suhe sastojke koje ste izmiješali.

Dodati uzdigli kvasac i nakon njega mokre sastojke pomalo i istovremeno batiti kuhačom.

Batiti sve dok se ne počnu pojavljivati baloni.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se smjesa diže.

U dublju teću (=lonac, posudu) uliti litru biljnog uja i pustiti da se zagrije.

Uje ne smije doći do jako visoke temperature jer će vam prikle izvanka dobiti škuru boju a iznutra ostat sirove. A ako vam bude nedovoljno vruće onda će vam popiti uja bez obzira što ste stavili rakiju.

Uzimati tijesto, u lijevu šaku, polako istiskujući smjesu između palca i kažiprsta, a ozičicom (=žličicom) u desnoj ruci oblikovati loptice i ispuštati ih u uje.

Ako ste dobre sreće, same će se okretati i zabalati u teći, a ako niste, pomozite se s pantarulom (=viljuškom) i sami ih okrenite.

Ne šparajte (=štedite) na uju, one moraju plivati.

Ne stavljajte ih previše jer se neće moć okrenuti, pošto će se sudarati, a i rashladiti će vam se uje pa ste u problemu .

A ako vam se i nakon ove ričete postupak priganja (=pripreme u vrućem uljku) čini kompliciran, uvijek  vam ostaje način da ih oblikujete ožičicom koju ste prethodno skvasili u uje i tako ih ispuštate pomalo jednu za drugom na priganje.

Prigane posuti cukarom koji ste izmiješali s kanjelom (=cimetom).

Uz ovu moju lijepu ričetu, svima želim Sretan i Blagoslovjen Božić.

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.