2 min. čitanja

Prije 100 godina im oduzeli plažu zbog boje kože, sada je vraćaju njihovim potomcima

Prije 100 godina im oduzeli plažu zbog boje kože, sada je vraćaju njihovim potomcima
Foto: Wikipedia

Vlasti Los Angelesa odlučile su ispraviti nepravdu nanesenu prije gotovo 100 godina pa će popularnu plažu koja je nasilno oduzeta vlasnicima crncima, sada vratiti njihovim potomcima.

Bruce’s Beach kupljena je 1912. kako bi se stvorilo odmaralište na plaži za crnce u vrijeme rasne segregacije u južnoj Kaliforniji. Smještena je u popularnom gradu Manhattan Beachu, a lokalno vijeće otelo ju je 1924. godine tadašnjim vlasnicima, samo zato što su bili crnci.

Willa i Charles Bruce kupili su dvije parcele za 1225 dolara 1912. godine. Plaža danas vrijedi 20 milijuna dolara. Bila je to jedina parcela koju su mogli kupiti jer su ih na svim drugim mjestima redom odbijali. Plaža je punih 10 godina bila mjesto razonode za brojne Afroamerikance koji su je pohodili iz svih dijelova južne Kalifornije.

No onda su krenuli problemi. Lokalna policijska uprava postavila je znakove koji ograničavaju parkiranje na 10 minuta, a drugi obližnji zemljoposjednik postavio je znakove zabrane prolaska, tjerajući ljude da hodaju gotovo kilometar kako bi došli do mora. Posjetitelje Bruceove plaže to nije omelo pa su lokalne vlasti krenule u novu odmazdu. Odlučili su zaplijeniti zemljište, navodno za potrebu izgradnje ceste i drugih javnih sadržaja, što im je zakon u to vrijeme dopuštao.

Foto: California beaches

Potom su počeli pričati kako na tom mjestu žele izgraditi park, što su i učinili tek nekoliko desetljeća kasnije. Na plaži se godinama nalazi spomen ploča Willi i Charlesu, a državno zakonodavno tijelo moralo je donijeti zakon kojim bi se omogućio povratak imovine njihovim potomcima, piše BBC.

Grad LA sada će nasljednicima plaćati godišnju rentu za korištenje plaže u iznosu od 413 tisuća dolara, uz klauzulu koja dopušta buduću kupnju zemljišta po cijeni do 20 milijuna dolara plus troškovi kupoprodaje.

Ovo je dan za koji nismo bili sigurni da će ikada doći, rekao je Anthony Bruce, pra-praunuk Wille i Charlesa, nazvavši ga “gorko-slatkim”.

– To ih je financijski uništilo. Uništilo je njihovu šansu u američkom snu. Volio bih da mogu vidjeti što se dogodilo danas. Nadamo se da će ovo ljudima otvoriti oči za dio američke povijesti o kojem se ne govori dovoljno i mislimo da je to korak prema pokušaju ispravljanja nedjela iz prošlosti – kazao je nasljednik vrijednog zemljišta.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.