1 min. čitanja

Prijatelji životinja traže zabranu koćarenja: “Uništeno je 80% dna Jadanskoga mora!”

Prijatelji životinja traže zabranu koćarenja: “Uništeno je 80% dna Jadanskoga mora!”
Foto: Morski HR

Prijatelji životinja zatražili su potpunu zabranu koćarenja u Jadranskome moru pozivajući se na istraživanja koja su pokazala devastirajući utjecaj pridnenih koća na morski ekosustav, poručili su u srijedu u priopćenju.

Prema prijedlogu Pravilnika o izdavanju odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru pridnenom povlačnom mrežom koćom, odobrenja za koćarenje produljila bi se do 1. ožujka 2024., što Prijatelji životinja smatraju iznimno štetnim.

– Glavni tajnik Ujedinjenih naroda još je 2006. godine upozorio da je 95 posto štete na morskom ekosustavu diljem svijeta prouzročeno upravo pridnenim povlačnim mrežama koćama, koje svojim djelovanjem uništavaju morsko dno, utječu na globalno zatopljenje, zagađuju planet i svakodnevno ubijaju stotine tisuća morskih životinja – podsjetili su.

Upozorili su i da je 80 posto dna Jadranskog mora uništeno koćarenjem, da je Hrvatska među 10 zemalja svijeta čije flote ispuštaju najviše štetnih plinova u moru.

Svake godine koćarenjem se oslobađa jedna gigatona ugljika iz morskoga dna, tvrde u udruzi, što uzrokuje kiselost mora koje nepovoljno utječe na biološku raznolikost vrsta.

– Prema istraživanju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije, u Sredozemlju je u zadnjih 50 godina izgubljeno 41 posto morskih sisavaca i 34 posto ukupne količine ribe – kazali su.

Prijatelji životinja zatražili su potpunu zabranu koće smatrajući da trenutna zakonska regulativa vezana za korištenje pridnenih koća ne daje rezultate jer mnogi ribari love u područjima i u vremenu u kojemu one nisu uopće dopuštene, kao i u zaštićenim morskim područjima.

– Za usporedbu, godišnje se posiječe 25 milijuna hektara šume, dok koćarenje po dnu godišnje uništi 3,9 milijarda hektara podmorja – upozorili su Prijatelji životinja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.