2 min. čitanja

Prijatelji životinja traže sankcije za mađarskog turista koji je skokom s jahte usmrtio labuda

Prijatelji životinja traže sankcije za mađarskog turista koji je skokom s jahte usmrtio labuda
Foto: Pixabay/Ilustracija

SKRADIN – Ne prestaje zgražanje javnosti na slučaj usmrćivanja labuda, kojega je ubio mađarski turist skočivši s jahte na nesretnu životinju. Iako je policija utvrdila da tu nema kaznenog djela, jer “turist nije namjerno skočio na životinju”, svjedoci tvrde drugačije, a Prijatelji životinja traže oštre sankcije za odgovorne.

Neviđeno divljaštvo dogodilo se u nedjelju poslijepodne u Skradinu, no policija je utvrdila da kod usmrćivanja životinje nisu uočeni elementi kaznenog djela jer “turist nije to učinio namjerno”. Ipak brojni svjedoci tvrde suprotno. Kažu da je mađarski turist namjerno s jahte skočio na nesretnu životinju te da su ga njegovi prijatelji snimali i pritom se smijali.

Portalu Šibenik IN javio se šokirani svjedok događaja koji je o cijelom slučaju obavijestio nadležne službe.

– Ako sam zvao 112 te policiju da im prijavim cijeli slučaj koji se ispred mene odvio, kako je onda moguće da se izvede zaključak da je sve bio samo nesretan slučaj. Rečeno mi je iz policije da će me kontaktirati jedan inspektor, no to se do ovoga trenutka nije dogodilo. Svi su prisutni vidjeli da nije bio nesretan slučaj, već da je skok bio ciljan uz bodrenje publike s broda, što je završilo kobno za labuda – rekao je uznemireni građanin.

Portal je u posjedu fotografije koja prikazuje kako dvojica skipera odvlače mrtvu životinju iz mora, dok mađarski turisti taj prizor gledaju s jahte.

Foto: Šibenik IN/Čitatelj

Očitovanje policije zatražio je i Državni inspektorat, a u cijelu priču uključila se i udruga Prijatelji životinja zatraživši hitni nadzor i prekršajnu prijavu sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode. Poručuju da će učiniti sve što je u njihovoj moći da slučaj ne prođe nekažnjeno i da se optuženog tereti prema Prekršajnom zakonu, kada već neće prema Kaznenom zakonu.

Inače, prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: – crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna; žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.